La pàgina web de l’ajuntament d’Alfara recull la versió digital dels Llibres de festes del poble des de l’any 1946. Els llibres de festes no només recullen els actes programats, de fet durant dècades han sigut també l’únic mitjà de comunicació local, l’única finestra a l’actualitat o als “estudis locals” sobre història i etnologia.

En esta publicació recollim estos textos que repleguen investigacions històriques i sovint testimonis de les tradicions o costums d’un món desaparegut amb la modernització de l’últim terç del segle XX.

Els textos més antics proposen interpretacions o donen dades que de vegades han quedat obsoletes a la llum d’investigacions més recents. Estos relats històrics (sobre l’origen de la població o la relació amb els seus senyors) s’han matisat amb documentació rigorosa, i els llibres de festes han estat ahí per a difondre-ho al veïnat que és el primer interessat en conèixer les seues arrels.

Tot i això, el contingut recollit des del primers llibres de festes continua tenint interés com a finestra a la història recent. Fent la tria hem tingut molts dubtes a propòsits dels seus límits, perquè a banda del textos “de contingut” hi ha d’altres que són testimonis privilegiats del seu temps al nostre poble. De qualsevol manera, animem a la gent interessada a revisar l’Índex dels llibres de festes que es facilita a la web municipal, a on podran decidir per si mateixa què resulta o no interessant.

Cal dir també que els textos de Mn. José María Serra, fill d’Alfara i capellà arxipreste de Catarroja, que escrivia habitualment als llibres de festes, ja van ser recollits i publicats en el primer número de Materials d’història (1987), que es pot llegir a Alfarapèdia.

En esta primera publicació fem un recull de textos des dels anys 50 a 1970; en breu completarem la reedició d’articles fins a l’actualitat.

A continuació fem la relació d’articles. Cada un està enllaçat a una pàgina independent en què es pot accedir als textos amb les seues respectives imatges. Ho fem així per facilitar el treball en buscadors i per etiquetes temàtiques.

Anònim, “Alfara y su señor”. Programa de fiestas 1953. Alfara del Patriarca des de la seua fundació, parant-se especialment en la seua relació amb el Patriarca, Joan de Ribera.


Anònim, “Fechas históricas de Alfara del Patriarca”. Programa de fiestas 1954. Dèsset dates històriques per a Alfara entre 1341 i 1948.


M.L. Grau, “Fundación del convento de San Diego”. Programa de fiestas 1956. La fundació del convent de Sant Dídac per Gaspar Jaca, entre la història i la llegenda.


Programa de fiestas “San Juan de Ribera”. Octubre 1960. Arrel de la canonització del Patriarca Joan de Ribera es van declarar tres dies de festa extraordinaris en què es va traslladar a Alfara el cos del nou sant. Per aquella commemoració es va publicar este programa de festes que inclou nou textos que repassen la vida del Patriarca, la seua relació amb Alfara, i també un interessant article de Mn. José María Serra sobre l’església parroquial, que es va acabar de restaurar per a l’ocasió. L’índex és el següent: “Invitación”, Jenaro Lloréns Farinós (alcalde); “El cuerpo de San Juan de Ribera viene a Alfara del Patriarca”, Mn. Vicente Aranda Martínez (capellà ecònom); “Pequeña biografía de San Juan de Ribera”, anònim; “San Juan de Ribera y Alfara del Patriarca”, Emilio Ramón Llín (cronista oficial); “Meditemos en torno a San Juan de Ribera”, Manuel Palau (compositor); Programa d’actes; “¿Por qué no recordar?”, Mn. José María Palau Marqués; “Don Juan de Ribera estudiante”, Mn. José Sambartolomé; “Reciedumbre”, Vicente Gregario; “Alfara y su Iglesia Parroquial”, Mn. José María Serra.


Francisco Cabo, “El deporte. Tradición en nuestras fiestas”. Programa de fiestas 1963. Un xicotet repàs històric sobre la presència de l’esport en festes al llarg del segle XX.


Mn. José María Serra, “Las fiestas de Alfara ayer y hoy”. Programa de fiestas 1966. Un text explicant com eren les festes en el primer terç del segle XX.


V.G.Ll., “Alfara en cifras”. Programa de fiestas 1967. L’autor dóna xifres de població, habitatge, agricultura, indústria, serveis i pressupost municipal.


Mn. José María Serra, «Así nacieron -1.682- nuestras fiestas, por “Mandato de visita” arzobispal». Programa de fiestas 1968. Mn. José María aporta un document que dona fe de l’inici de les festes pròpies, desarrelades de Moncada, en 1682.


Mn. José María Serra, «Fray Bonifacio Ferrer, antiguo “Señor” de Alfara». Programa de fiestas 1969. Mn. José María presenta una biografia de Fra Bonifaci, germà de Sant Vicent Ferrer.


Mn. José María Serra, «1960: Alfara peregrinó a Roma. X Aniversario de la Canonización de San Juan de Ribera». Programa de fiestas 1970. Relat de la peregrinació i estada a Roma del grup d’Alfara en 1960, incloent missa de canonització, audiència del papa Joan XXIII i visita a la basílica de Sant Bartomeu.


«El Himno de Alfara». Programa de fiestas 1970. Presentació de l’alcalde, Luis Granell Martínez; ressenya biogràfica del compositor, Pascual Sanchiz Chopo, i partitura de l’Himne, amb melodia i cor.


***

Incloem també dos publicacions extraordinàries confeccionades per Alfarapèdia:

“Estudio histórico heráldico acerca de Alfara del Patriarca”, amb el contingut dels programes de festes de 1962 i 1976, en què es pot comparar la proposta que es va fer a l’escut del poble i la que finalment es va aprovar.


“Textos sobre el Mestre Manuel Palau (1960-1968)” recull textos del propi autor, de companys i amics com Xavier Casp, Vicent Andrés Estellés o Emilio Ramón Llin, i l’Homenatge pòstum que fiu l’Ajuntament al programa de festes de 1968. En esta publicació hem deixat fora els articles que se li dedicaren en els anys 80 i 90, que inclourem més avant.

Títol Textos d’història als llibres de festes (1953-1970)
Fonts Llibres de festes d’Alfara del Patriarca, 1946-1970
Etiquetes Programes de festes, cultura, història, etnologia
Data de publicació Dijous 7 d’octubre de 2021
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *