ÍNDEX: Textos d’història als llibres de festes (1953-2004)

Els programes de festes d'Alfara no només recullen els actes programats: durant dècades han sigut l'únic mitjà de comunicació entre la gent del poble, i entre altres continguts han inclòs nombrosos estudis locals d'història, etnologia o patrimoni. En esta pàgina inventariem eixos continguts per posar-los a l'abast dels buscadors temàtics. Este primer lliurament arriba fins a 2004.

Bones festes 2021

Felicitació nadalenca conjunta de l'Agrupació Musical d'Alfara del Patriarca i Alfarapèdia, amb els enllaços a les quatre publicacions sobre la nostra entitat musical.

Documental «25 Aniversari de l’Agrupació Musical d’Alfara del Patriarca»

Un documental de José Molins fet pel 25 aniversari de l’Agrupació Musical d’Alfara del Patriarca, en què s’entrevista a testimonis de primera fila (presidents de l’entitat, directors, músics...) i es passa revista a la seua història. Molt bon guió, bona imatge i so, i el protagonisme permanent de la música.

Col·lecció de fotos de Josep Marí

Una col·lecció de fotografies de família i de festes (algunes ja desaparegudes) des de principis del segle XX, comentades pel seu propietari, Josep Marí i Mollà.

Primeres activitats de l’Agrupació Musical (videos 1991-1997)

L'Agrupació Musical d'Alfara del Patriarca conserva vídeos de diferents actuacions musicals en els seus primers anys, de 1991 a 1997, que mostren els inicis de l’activitat formativa i musical de l’Agrupació en actuacions individuals i grupals, amb instruments diversos (vent, corda...) o veus.

Llibret 25 aniversari de l’Agrupació Musical d’Alfara del Patriarca (1990-2015)

El llibret que es fiu per celebrar el 25 aniversari de l'Agrupació Musical d'Alfara del Patriarca (1990-2015), que recull informació sobre les distintes directives, la història de la música de banda a Alfara, les activitats que s’han realitzat, els directors que ha tingut i altres textos de persones properes a l’entitat.

«El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca: gènesi constructiva»

Compartim l’estudi de Míriam González Ferrer (2014) «El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca: gènesi constructiva», el seu TFG tutoritzat per Luis Cortés Meseguer, que aporta informació històrica i arquitectònica rellevant sobre l’antic convent i posterior seu de la fosforera.

Patrimoni històric

L’Ajuntament d’Alfara disposa des de 2007 d’un document divulgatiu sobre el Patrimoni històric redactat pels historiadors Beatriu Navarro i Josep Lluís Cebrián. Es tracta d’un llibret molt ben editat que dona idea del gran patrimoni que existeix a Alfara, de la seua importància en el context valencià, de la seua singularitat i monumentalitat.

Toponímia dels pobles valencians: Alfara del Patriarca

Publiquem el recull de toponímia del nostre terme elaborat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i l'Institut Cartogràfic Valencià amb col·laboració del nostre ajuntament.

«La traducción del cólera» (sobre el Dr. Vicente Navarro Gil)

Un treball de recerca sobre la biografia del Dr. Vicente Navarro Gil, il·lustre alfarenc, metge, professor i acadèmic, pioner en l'àmbit de la microbiologia i en la batalla contra el còlera morbo, que en 1885 va deixar 49 morts a Alfara. El Dr. Navarro fou el que va manar construir l'actual Casa de la Vila, i actualment té un carrer dedicat a ell en el nostre poble.

Materials d’Història, 1990

Este volum és el que es va editar en 1990, subtitolat “Fotografías”, que pareix ser l’últim de la col·lecció. Es va dedicar de forma monogràfica a la recollida de fotografies d’arxius públics i privats, per tal d’augmentar l’arxiu gràfic municipal. És un número magnífic que inclou imatges de molt d’interés estètic i documental, un patrimoni gràfic molt valuós.

Materials d’Història, 1989

El volum de Materials d’Història de 1989 recull, com es diu a la introducció, “un conjunto de noticias, crónicas, reseñas y reportajes, recopilados por el cronista Josep R. Molins”. S’inclouen gran part de les mencions a Alfara des del segle XVI, i nombrosa cartografia, de vegades inèdita, en què es veu localitzat el nostre poble.

Materials d’Història, 1987

Revista «Materials d'Història» de 1987, homenatge a Mn. José Mª Serra Carsí, que inclou el seus textos sobre història, costums i tradicions d'Alfara escrits a partir de fonts documentals i orals desaparegudes. Es van publicar originalment als llibres de festes.

«Propuesta de catálogo de edificios protegidos. Alfara del Patriarca»

Compartim l’estudi de Cristina Aparicio Martín (2016): Propuesta de catálogo de edificios protegidos de una población pequeña/mediana. Alfara del Patriarca, el seu TFG en Arquitectura tutoritzat per Federico Iborra Bernad, que amplia l’inventari d’edificis d’interés a 111. Un treball brillant i útil més enllà del seu àmbit acadèmic.

Catàleg de patrimoni moble d’Alfara del Patriarca

Catàleg de patrimoni moble d'Alfara del Patriarca, un inventari integrat per diferents objectes o conjunts amb valor historicoartístic que són propietat del municipi. Estan recollits en 11 fitxes tècniques d’elements ceràmics, 6 d’escultures, 4 de fotografies, 29 de pintures, 4 de socarrats i 11 d’objectes heterogenis -tots ells extremadament singulars.

Recull de malnoms d’Alfara fet per Enric M. Cuñat

Recull de malnoms del poble fet per Enric M. Cuñat. A eixe recull inicial hem afegit les aportacions que li van fer al grup de Facebook 'Gent d'Alfara del Patriarca' quan hi va compartir alguns malnoms.

Premsa huitcentista d’Alfara (1821-1900)

L’hemeroteca completa de mencions a Alfara en el segle XIX, construïda a partir de la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica del Ministeri de Cultura i de l'Hemeroteca Digital de la Biblioteca Nacional. El que trobem en estos titulars és un segle que alterna les guerres i la inestabilitat política i social, però que també modernitza les seues infraestructures i avança en el seu progrés.

Fotos aèries d’Alfara: 1945-2018

Compilació de les fotos aèries d'Alfara preses en els vols històrics de 1945 i 1956, i en altres vols fins a 2018.

Alfara en quatre diccionaris geogràfics (1778, 1795, 1845 i 1920)

Hem reunit els comentaris sobre Alfara de quatre dels principals diccionaris geogràfics dels segles XVIII, XIX i XX: els de Bernardo Espinalt (1778), Antoni-Josep Cavanilles (1797), Pasqual Madoz (1845) i Josep Martínez Aloy (1920).

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?