Títol «El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca: gènesi constructiva»
Autora Míriam González Ferrer, dirigit per Luis Cortés Meseguer
Bibliografia per a cita González Ferrer, M. (2014). El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca : génesis constructiva. http://hdl.handle.net/10251/49873
Data de publicació en Alfarapèdia Dilluns 8 de novembre de 2021

Ja hem dit sovint que el patrimoni històric d’Alfara és singularment nombrós i destacat. Respecte del seu estudi, d’una banda hem reunit en Alfarapèdia tot allò que està escrit i publicat als programes de festes. De l’altra banda hi ha altres estudis fets, per exemple, en l’àmbit acadèmic, generalment dispersos. Ja vam publicar l’excel·lent TFG en Arquitectura de Cristina Aparicio Martín titulat «Propuesta de catálogo de edificios protegidos. Alfara del Patriarca», que ampliava el nombre d’elements d’interés públic.

Ací afegim el TFG en Arquitectura tècnica de Míriam González Ferrer, dirigit per Luis Cortés Meseguer, titulat «El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca: gènesi constructiva», un gran treball amb nombrosa informació inèdita i importants aportacions gràfiques i històriques.

El convent de Sant Dídac, també conegut popularment per «la Fosforera», és un edifici fundat en 1599 com a convent de franciscans observants fins que la desamortització va acabar convertint-lo en fàbrica de mistos. Conserva l’església, el claustre, els dormitoris o els esgrafiats. A Alfara sempre s’ha apreciat l’edifici, i al programa de festes de 1956 ja hi hagué un text de M. L. Grau titulat «Fundación del Convento de San Diego».

A continuació reproduïm el Resum del Treball final de grau de Míriam González Ferrer —en el que hem subratllat les idees principals— i el seu índex. Es pot accedir al treball complet en l’enllaç següent.

RESUM

El convent de Sant Dídac es troba situat a la localitat d’Alfara del Patriarca, província de València, i construït a finals del segle XVI, és el gran desconegut entre els monuments arquitectònics de l’Horta Nord. Tot i que actualment l’edifici es troba en desús hem de dir que ha format part de l’ús religiós com a casa d’Estudis de la Província Franciscana de València i després de la desamortització, de l’ús industrial com a magatzem de maquinària i material de la indústria fosforera fins fa pocs anys.

El present treball comprén l’estudi i anàlisi prèvia del conjunt religiós des del punt de vista arquitectònic. S’ha estructurat aquest treball entorn a l’estudi històric, l’anàlisi arquitectònic i el procés constructiu d’este singular edifici.

En primer lloc s’ha realitzat un seguiment de l’organització urbanística, i es recopila la informació disponible per al seu estudi. De l’estudi de la documentació recopilada s’ha elaborat una base de dades digital que ha permés estudiar diversos aspectes i proposar una hipòtesi de la construcció de l’edifici.

A més a més, s’incorpora un alçament gràfic inexistent fins a hores d’ara, elaborat a partir de treballs de camp tant de l’estat actual com de l’estat hipotètic abans de l’ús industrial.

Finalment, des del punt de vista constructiu i pensant en una futura intervenció per a la restauració del convent, s’ha considerat imprescindible l’anàlisi de les tècniques constructives i materials que el conformen.

ÍNDEX

1. INTRODUCCIÓ 1
1.1 Presentació 17
1.2 Objectius 17
1.3 Metodologia 18
2. ESTUDI HISTÒRIC
2.1 Marc Històric 21
2.1.1 Adquisició d’Alfara del Patriarca per Joan de Ribera
2.1.2 Fundació del Convent (1599)
2.1.3 La desamortització i posterior adquisició del Convent de Sant Dídac
2.2 Evolució Urbanística 27
2.3 Repercussió/Influència a la localitat 32
2.4 Documentació Associada 34
2.5 Situació Actual 37
3. REPORTATGE FOTOGRÀFIC
3.1 Definició de l’entorn 41
3.2 Definició dels accesos i rutes secundàries 42
3.3 Definició General de l’Edifici 42
3.4 Definició Particular d’Elements 43
4. ANÀLISI COMPOSITIU I ARQUITECTÒNIC
4.1 Localització i Emplaçament 47
4.2 Normativa Urbanística Vigent 49
4.3 Marc Arquitectònic 51
4.4 Composició de l’Edifici 54
4.5 Definició de l’Espai Exterior 55
4.5.1 Descripció de les façanes
4.5.2 Portada
4.6 Definició d’Espais Interiors 60
4.7 Descripció del Campanar 68
4.8 Descripció de la Xemeneia Industrial 71
4.9 Hipòtesi part derruïda 73
4.10 Estudi Arqueològic 75
5. ANÀLISI CONSTRUCTIU
5.1 Fonaments 79
5.2 Estructura 81
5.3 Voltes 85
5.4 Coberta 87
5.5 Capella de la Comunió 89
5.6 Revestiments i Serralleria 90
6. ALÇAMENT GRÀFIC 97
7. CONCLUSIONS 101
8. BIBLIOGRAFIA 105
9. ANNEXE 109
Títol «El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca: gènesi constructiva»
Autora Míriam González Ferrer, dirigit per Luis Cortés Meseguer
Bibliografia per a cita González Ferrer, M. (2014). El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca : génesis constructiva. http://hdl.handle.net/10251/49873
Data de publicació en Alfarapèdia Dilluns 8 de novembre de 2021
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *