En 2016 Cristina Aparicio Martín va presentar este ambiciós estudi com a Treball de Final de Grau (TFG) en Arquitectura. Es tracta d’una brillant «Propuesta de catálogo de edificios protegidos de una población pequeña/ mediana. Alfara del Patriarca», tutoritzada pel professor i investigador Federico Iborra Bernad. El Treball porta la catalogació molt més enllà de les actuals proteccions —que inclouen només 18 edificis— i augmenta l’inventari de forma raonada a 111 fitxes d’altres tantes construccions.

El seu enfocament es fa càrrec d’una antiga reivindicació dels col·lectius cívics que treballen per la protecció del patrimoni: conservar els ambients urbanístics més enllà de les qualitats monumentals. Anant a l’apartat de Conclusions, l’autora apel·la a:

conservar un modelo de población en la cual confluyen tanto edificaciones singulares como edificaciones que sin presentar un valor relevante de carácter individual contribuyen a configurar junto con otros de iguales características, un conjunto representativo de la arquitectura y el paisaje del ámbito de la comarca de l’Horta. Consideramos especialmente relevante la conservación de la memoria del lugar y su identidad a través de las diferentes edificaciones que lo componen, así como su evolución».

En Alfara del Patriarca es posible observar representaciones de diferentes etapas y periodos históricos así como ejemplos de las distintas soluciones constructivas empleadas durante el paso del tiempo en este tipo de entorno urbano. (…) Por otra parte, en el vigente Catálogo no se protegen de manera específica elementos significativos de la edificación, cosa que estimamos conveniente y por lo tanto hemos incluido al ser parte sustancial de los inmuebles.

El treball de Cristina Aparicio Martín remarca la urgència de la protecció, recorda elements ja desapareguts, fa propostes de millora i apel·la a la importància de la ciutadania en la defensa del patrimoni.

Hem col·locat els edificis que es proposen en un mapa interactiu de Google Maps. En el treball que compartim es trobaran altres mapes amb informació matisada sobre els models d’edificació o el nivell de protecció suggerida.

El resultat és, al nostre parer, una eina que converteix cada passeig pel poble en una ruta per un museu viu, entre estímuls estètics de gran riquesa.

Agraïm a l’autora el permís per a posar el seu treball a l’abast de totes les alfareres, alfarers i gent interessada. Pensem que és un regal important fet al nostre poble que demostra una generositat extraordinària.

A continuació incloem dos enllaços a la proposta de catàleg, que es podrà llegir en format PDF:

Memòria de l’enfocament pres a l’hora de proposar la protecció d’un ítem, les tipologies arquitectòniques incloses i els detalls constructius d’especial rellevància, incloent 120 imatges.
Annexes amb la ubicació dels 111 edificis a protegir i les seues respectives fitxes, amb totes les dades rellevants i fotografies de cada casa.
Títol Propuesta de catálogo de edificios protegidos de una población pequeña/mediana. Alfara del Patriarca
Autora Cristina Aparicio Martín
Bibliografia per a cita Cristina Aparicio Martín (2016): Propuesta de catálogo de edificios protegidos de una población pequeña/mediana. Alfara del Patriarca. TFG Arquitectura. Tutor, Federico Iborra Bernad.
Data de publicació Dimecres 7 de juliol de 2021

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *