Títol | Expedients de depuració dels mestres de la República en Alfara |
Font | Archivo General de la Administración |
Temàtiques | Documents, ensenyament, postguerra |
Redacció | Etnopèdia [Laura Yustas, Nelo Vilar] |
Publicació en Alfarapèdia | Dijous 15 de maig de 2025 |
L’obertura i digitalització dels arxius públics està permetent l’accés a informació molt important per entendre tant el nostre passat com el nostre present. En esta ocasió hem accedit presencialment i digitalment a l’Archivo General de la Administración (AGA) ubicat a Alcalà d’Henares, on s’allotgen els expedients de depuració del professorat del temps de la República. Volíem saber què havia passat amb els mestres d’Alfara, si havien sigut depurats i apartats del cos de l’ensenyament, o si havien pogut seguir treballant durant el nou règim franquista.
El professorat, en tots els nivells, patí un procés de depuració ideològica temible. També altres professionals i funcionaris; el cas d’Alfara l’explica Enric M. Cuñat Sesé en un text publicat al Programa de festes de 2016 i titulat “Geografia i història”.
Quan entrevistàrem a Mercedetes la de Campos (1928) ens parlà amb afecte de la seua mestra, doña Elvira Veres Marín. A l’Arxiu General de l’Administració hem trobat el seu expedient de depuració i els dels altres dos mestres que donaven servei públic en Alfara: Marina Torrejón Ochoa i Pedro Tortajada Blasco. Els expedientes inclouen l’acusació, quan existix; la Declaració jurada, que era un qüestionari que suposava exhibir una adhesió al Movimiento i que resultaria humiliant per a qualsevol demòcrata (i que en els tres casos resolen amb dignitat); i els avals presentats pels interessats.
A principi de la guerra, els mestres valencians van signar una adhesió col·lectiva al govern legítim de la República, i es van haver d’afiliar obligatòriament a la Federació de Treballadors de l’Ensenyament (FETE-UGT), on es van fusionar tots els sindicats de l’ensenyament. La FETE va insistir en la depuració del professorat desafecte al govern del Front Popular, entenent que recolzaven l’alçament militar.
La política republicana per a l’ensenyament era ambiciosa i molt renovadora; entre altres qüestions es va aprovar la coeducació, és a dir, l’educació mixta, de xiquetes i xiquets en la mateixa aula (que no es normalitzaria fins a la llei de l’Educació General Bàsica -EGB- en 1970). Però tot i l’aprovació en Corts, l’aplicació de la coeducació no es va generalitzar fins a 1937, ja en temps de guerra; este pareix el cas d’Alfara. L’obligació de la coeducació va agreujar encara més el greuge dretà contra els i les mestres, a més de la retirada de les creus i la simbologia religiosa de les aules.
En Alfara, Marina Torrejón Ochoa era mestra de pàrvuls, Pedro Tortajada Blasco, mestre de xiquets, i Elvira Veres Marín, mestra de xiquetes. Els tres vivien a Alfara, tot i que ningú d’ells era d’ací.
Marina Torrejón (nascuda en 1888, amb 51 anys a la fi de la guerra) [AGA Caixa 32-13006 Exp. 401-35], era de València, estava casada i era mestra de pàrvuls. L’avalaren José Mª Marqués Peris i Vicente Palau Marqués. Portava en Alfara des de 1934.
Pedro Tortajada Blasco
Pedro Tortajada (1882-1963, en acabar la guerra tenia 57 anys) [AGA Caixa 32-13008 Exp. 468-60] era d’Ademús i estava casat. El van avalar el metge don Emilio Ramón Llin, l’obrer Ángel Marqués Lleonart i l’alcalde Francisco Catalá. Havia exercit sis anys en Cartagena i 10 en Gilet, des d’on, en 1918, fou vicepresident de l’Associació de Mestres del districte de Sagunt. Arribà a Alfara cap a 1925, on va instal·lar la seua vida i la de la seua família, i on va ser un molt volgut mestre de xiquets fins a 1952.
El cas de Pedro Tortajada i el de Marina Torrejón, els expedients es resolen positivament per als dos interessats i els confirmen en el càrrec.
Però, la incomoditat del règim amb els mestres continua manifestant-se durant anys. En l’acta municipal del 7 de novembre de 1944 es pot llegir el següent:
El señor Alcalde dio a conocer el contenido de la circular nº 29 del Gobierno Civil y Jefatura Provincial del Movimiento ref. O….. de fecha 23 de Octubre último leyéndola por sí mismo en voz alta y manifestó que para conocimiento del Maestro Nacional y de las Maestras Nacionales les había requerido a esta Alcaldía y en la misma forma que da conocimiento a la sesión dio conocimiento a los Maestros dándola a leer a los mismos que por haberla interpretado al pronunciarla el Señor Alcalde renunciaron a leerla y dándose por enterados de su contenido. Y a esto contestó el señor Maestro Nacional Don Pedro Tortajada Blasco que no tiene nada que ver el Gobernador ni… el Alcalde, ni tiene por que meterse con él, pues tan solo obedecía órdenes del Ministro de Educación y del Inspector de 1ª Enseñanza y que a él aunque se lo ordenara el Gobernador no haría la Escuela nocturna porque para hacerla le debían pagar la cuarta parte del sueldo que no se le abonaría y ni aun así porque no se lo permitía su salud a lo que el Señor Alcalde le replico que se limitaba a darles cumplimiento a la citada circular y que del incumplimiento de la misma daría conocimiento a sus Jerarquías superiores y el señor Maestro contestó que él cumplía estrictamente la Ley y que no podían meterse con él. El Señor Alcalde le manifestó que en cuanto al cumplimiento de la Ley es casi seguro que V. incurrirá en faltas y a la Ley nos atendremos porque empieza Ud=Primero. Por no cumplir las ordenes que dimanan del Ministerio en cuanto a enseñanza Religiosa política, es decir que ya empieza V. por no llevar los alumnos a oír la Santa Misa los Domingos y días festivos y no sigamos cosas mas, pues le ha rogado a Uds. varias veces que me mande la lista de faltas escolares y es Ud. precisamente el que no justifica que todas las faltas que ha habido han sido justificadas y yo le pido a UD que semanalmente con arreglo a la Circular nº 3477 del Gobierno Civil de esta provincia de fecha siete de Junio de 1943 me remita la lista de los que en la semana no han asistido a clase con falta justificada o no justificada y UD me contesta que tiene suficientes atribuciones para pedir a un alumno de la Escuela a justificar la falta Y no obstante la semana anterior de las faltas que justificadas que UD tiene que ha habido en el horario de clases me indica el Guarda rural que llamó la atención a unos alumnos que están matriculados en este curso a su Escuela. Y en esta forma continua el Señor Maestro queriéndose justificar y… su criterio que no tiene porque atender a mas autoridades que el Excmo. Señor Ministro y el Señor Inspector de 1ª Enseñanza.
El Señor Alcalde puso de manifiesto que de todos era conocida la conducta del Señor Maestro en periodo antes de la guerra, en periodo de Guerra y después de la Liberación así como el escaso rendimiento y la poca cultura de los niños de esta localidad acuden a la Escuela Nacional de niños así como el poco afecto que este Señor Maestro tiene por la Causa Nacional ni al Frente de Juventudes pues se niega a suscribirse a la Revista “Mandos” que tienen la obligación y como le dijo el Sub Jefe Local del Movimiento se niega a llevar a los niños a oír la Santa Misa porque se enfrenta con la ideología de los padres ya que a él le interesa estar muy bien relacionado con ellos antes que nada y que ya podíamos reconocer lo que quisiéramos que a el no le pasaría nada.
En vista de lo manifestado Don Santiago Santarrufina Hurtado Alcalde Presidente de este Ayuntamiento Municipal y Presidente de la Junta Local de 1ª Enseñanza significa que… la conducta observada por este Señor Maestro Don Pedro Totrtajada Blasco es la que ha de servir de ejemplo a los alumnos fuera el camino de los postulados de nuestro Movimiento.
El Gestor municipal Don Caralampio Catalá Mas propone elevar al Excmo. Señor Gobernador Civil conocimiento de estos hechos para que obre con conocimiento de causa de la que todos los asistentes a esta Sesión lo ratifican remitiéndose además la copia del acta del fecha 20 de febrero de 1932 de la Junta Local de 1ª enseñanza de esta localidad.
Des de 2017, Pedro Tortajada té un carrer dedicat a Alfara, al Sector San Diego. Al Programa de festes de 2011 (p. 23), algú que signa com “Un alumne agraït. V.I.” publicà el text següent:
UN ABSENT A L’OBLIT
Des del meu modest saber, però des de la meua gran il·lusió, escric estes línies en honor i homenatge a En Pedro Tortajada Blasco, mestre nacional des de l’any 1925 fins al 1952, que en temps difícils degut a la poca formació dels nostres pares i a la rebel·lia de nosaltres, els seus alumnes, va saber inculcar-nos el do de la paraula i el saber per a solucionar els problemes que ens sorgien a diari, per el que hui tenim una joventut més formada.
S’ha reconegut la labor de molts mestres i ciutadans però, Don Pedro sempre està a l’oblit sent l’únic mestre que va tirar arrels al nostre poble fins al punt que descansa al nostre cementeri junt als seus familiars, alumnes i pares d’estos.
I qui no recorda les seues filles?
Recorde els seus passejos pel camp parlant amb els llauradors quan li deien: “El meu fill demà no anirà a escola, puix n’hi ha que sembrar”. Ell es feia càrrec de la situació i donava una lliçó magistral: “Dis-li al teu fill que faça una redacció del que sembres, com ho fas i quan ho replegues; i el que ell no sàpia li ho dius tu”.
Durant 40 anys he recordat als diferents alcaldes que han governat el nostre poble, els mèrits d’este bon home per a què tinguera un reconeixement públic i malgrat que he obtingut per resposta l’oblit i el silenci.
Jo demane a l’Ajuntament i és el sentir de la seua família i de molts ciutadans que l’edifici ubicat al solar de les velles escoles que s’anomena Centre Cívic, passe a anomenar-se Centre Cívic En Pedro Tortajada.
Un alumne agraït
V.I.
En una pròxima publicació continuarem ocupant-nos de don Pedro, que encara té família a Alfara i de qui hi ha testimonis molt bonics.
Elvira Veres Marín
Elvira Veres Marín (1889-1961, 50 anys a la fi de la guerra) [AGA Caixa 32-13011 Exp. 403-77], nascuda a Barcelona, va ser mestra en Quatretonda (1923-1933), des d’on és destinada a Alfara en maig de 1933. Exercí primer com a mestra de pàrvuls i després es feu càrrec de l’escola de les xiquetes. Els càrrecs contra ella eren molt negatius, i ens n’ocuparem més amplament.
La primera menció que rebérem de doña Elvira fou l’esmentada de Mercedetes la de Campos, que feu dos divertides al·lusions a la seua mestra que mereixen ser reproduïdes ací:
I a escola a on anava?
A escola a les nacionals. Però era la primera! Com tinc apellido de Campos, la mestra me dia… —molt sabuda, era molt republicana però sabia de tot: el piano, labor, tot. I quan a mi me dia: “Campos, campos y huertas, sal a la pizarra. A ver si sabes dónde está la isla de Fernando Po. Es una isla muy chiquitina. Ahora veremos, así que ya lo sabes, ¡ojo!”. I jo, hala, despenjant els mapes. I jo li dia: “doña Elvira, ¿es esta isla tan chiquitina? —Campos y huertas, lo has sabido” [risses]. Molt lista, molt lista! Quantes vegaes feia: “¿qué has comido hoy?”. Encà vivia ma mare. I jo li dia: “açò o allò. —¡Ay, lo que me gustan los cacahuetes!”, ai. I jo quan anava a casa li dia: “mare, a doña Elvira li agraen molt els cacaus, i vull dur-li’n. —I diu: i tu a on els tens plantats, baix del llit? A on estan els cacaus? —Pues compre-li’n a la Castellona, si no demà no vaig a escola” [risses]. “¡Ay, el cacahuete lo que me gusta”.
Cobraven poquet, els mestres.
Molt sabuda però molt pilla. Ma mare tenia molts coloms, i jo de ma mare pues li duia una parella de coloms, per Nadal. Lo que se podia.
I més avant:
—Mercedes.- La mestra que jo tenia tamé era molt republicana. Però no t’ho donava a entendre. Però era republicana. Un dia, mira si era burlona: sabia molt, molt sabuda, sabia de piano i tot. I els dijousos feia labor, i agarràvem un trosset de tela i traïes cinc filets, i encabant la voreta. La voreta. I Pilarín, la Saragossana, son pare festejava amb la tia de Patro, una que li dien la Piedra… en Alfara… (Patro no viu en Alfara).
—Inma (neboda de Mercedes).- Patro viu en Montcà.
—Mercedes.- Va i son pare se dixa a la nóvia, d’Alfara, se’n va a Saragossa, que se n’anaven els rajolers, coneix a una aragonesa i se casa. En acabant té família, que tenien vaques, i parlava Pilarín i tots mig en castellà i mig en valencià. I els dijousos féiem labor, va i esta Pilarín va i diu: “doña Elvira, ¿cuántos filos trago? —Diu: Pilarín, hija mía, trágate lo que te dé la gana” [risses]. Són cinc filets pa fer la vainica. I en acabant ella, a on viu la meua cunyà, allà a lo de Sendre, al carrer de Sant Vicent, tenien una atarassana, i tenien polls, un corral. I en un recreo: “doña Elvira, a mi madre los niños —i la paret baixeta— le han tirao pedradas a los pollos y les han sacado los budellos” [risses]. Era molt burlona. Encabant un atra: “diu: el meu Antonio és més guapo! El meu Antonio no fuma, i jo me faig els caragols amb escopinya, i m’agraen els os de tuétano” [risses].
Enric Cunyat Sesé feia una aportació a les mencions de Mercedetes que ens posà sobre la pista de la identitat de la mestra:
Es tracta de Doña Elvira Veres Marín, filla d’un regidor de València i cunyada del director de La Traca, Vicente Carceller, que fou afusellat per FF. Estigué a Alfara entre 1933 i la fi de la guerra. Va ser mestra en Quatretonda on ha donat nom al Centre cultural i educatiu, popularment “les Escoles Velles”. A la pàgina de Facebook BQ Quatretonda es publicà una xicoteta biografia i una foto: Dª Elvira Veres Marín, fent història.
Esta és la ressenya biogràfica feta des de la Biblioteca Quatretondenca:
Elvira Veres Marín era filla de Francisca Marín i de Vicente Veres, que fou diputat provincial i regidor de l’ajuntament de València, d’ideologia blasquista, i cunyada del director de La Traca, Vicente Carceller, que fou afusellat per FF. Elvira era la major de cinc germans, tres d’ells xiques, Elvira, la major, Milagros i Francisca, totes tres mestres amb fortes inquietuds culturals, formades en primera instància a l’Institució per a l’Ensenyament de la Dona de València, amb un ideari proper a la Institució Lliure d’Ensenyament. Tant Elvira com Milagros han rebut reconeixements: la primera dona nom al Centre cultural i educatiu de Quatretonda, i la segona a un carrer de la Barraca d’Aigües Vives.

Casa de l’Ensenyança (carrer de S. Josep) de Quatretonda. Dª Elvira Veres en primer terme amb Dª Remedios Vidal, mestra contractada per l’ajuntament. Font: BQ Quatretonda.
Buscant en l’arxiu digital de Premsa Històrica del Ministeri de Cultura hem trobat notícies del seu temps d’estudis a la Institució per a l’Ensenyament de la Dona, en 1906, on se la distingix amb premis a l’estudi en les assignatures de Lectura, escriptura i gramàtica; Gramàtica castellana; Elements d’Aritmètica; Geografia, i Elements de dibuix (Las Provincias, 17 de juliol de 1906). En 1915, a l’Escola Normal de Mestres la distingixen amb matrícula d’honor (La correspondencia de Valencia, 7 d’octubre de 1915). En juliol de 1918 aprova oposicions en el districte de València (El magisterio español: Revista General de la Enseñanza: 18 de juliol de 1918). En 1923 li assignen Quatretonda, i en novembre de 1929 estudia Puericultura a València. En maig de 1933 la traslladen de Quatretonda a Alfara del Patriarca.
Com a prova de l’alt nivell del seu treball i de la forta implicació en les qüestions de l’ensenyament, hem trobat un text seu publicat a Las Provincias el 14 d’agost de 1927, on exposa obertament la seua religiositat, que després es posarà en dubte en els càrrecs per a la depuració:
LA EDUCACIÓN MORAL EN LA ESCUELA
La palabra escuela debe ser sinónimo de lugar bueno; debe expresar la idea de un algo excelso, compuesto por un conjunto armónico de virtud, belleza, ciencia, alegría, amor; debe ser la manifestación de algo que nos conmueva profundamente, de algo que nos recuerde cosas queridas, cosas buenas, cosas santas.
Es la escuela el lugar donde se cobija la sagrada inocencia; allí se moldea la personalidad del niño, y los efectos de esta labor se dejan sentir luego, ya que la civilización de los individuos y de los pueblos es reflejo fiel de las enseñanzas y de la «educación» recibida, en la escuela.
Por ésto, la primera y principal misión de la escuela debe ser educar; es decir, alcanzar el mayor grado posible de perfeccionamiento del ser humano en sus tres fases: física, inteligente y moral. Debe, pues, posponerse la idea de instrucción a la de educación, y, aunque es sabido que aquellos tres matices de la educación se influyen mútuamente, que los tres tienen capital importancia, si alguno ha de prevalecer sobre los otros, si alguna ha de obtener con preferencia los afanes del maestro, ha de ser precisamente la educación moral.
Claro que sobre ésta influyen notablemente las educaciones física e intelectual. La salud y normalidad de cuerpo determinan mayor obediencia de éste a los mandatos del espíritu, viniendo a ser como el esclavo del alma; así también, la salud de la inteligencia modifica la educación moral del individuo, pues casi siempre el que piense bien, el que razone sana y discretamente, querrá con acierto, y su voluntad se dirigirá reflexiva y necesariamente al bien y al cumplimiento del deber.
Así, aunque muy importante sea formar una generación de hombres fuertes y de hombres sabios, mucho más transcendental, mucho más elevado será crear un pueblo de hombres buenos, de voluntades firmes, de caracteres abnegados.
¿Y cómo se conseguirá este resultado? No descuidando un momento la educación ética del niño. Esa debe ser la base sobre la que descanse la educación completa del educando. De ella han de partir todas las enseñanzas escolares; ella debe presidir los complicados procedimientos educativos.
No hemos de olvidar que la voluntad es la facultad más propiamente nuestra, llegando su importancia a tal grado, que algunos definen nuestro yo diciendo que es «la voluntad servida por órganos».
Debe el maestro procurar con todo su celo inculcar al niño altruistas y elevados sentimientos debilitando o encauzando aquellos que puedan ser buenos en sus justos límites, pero que rebasando éstos sean ya reprobables. Hay que hacerles comprender que el egoísmo es bueno en su justa medida, pero que termina donde empieza el derecho de los demás. Debemos procurar que desde su infancia adquiera buenos hábitos, haciéndolo conocer las máximas morales; pero no de una manera especulativa, ya que no deben solamente aprenderse y recordarse, sino que deben formar un conjunto de costumbres para practicarlas.
Procuremos que sus inclinaciones sean justas y buenas, y entre ellas fomentemos especialmente el amor a la verdad, sentimiento superior, innato en el hombre, el amor a la patria; la fraternidad universal; la sociabilidad; el sentimiento de lo bello (de grandes efectos sobre el espíritu, pues virtud es belleza); el amor al trabajo, considerándolo como medio para conseguir la salud, la alegría y la comodidad; hagámosle conocer y amar los deberes y el cumplimiento de ellos y, sobre todo esto y como compendio de toda enseñanza, procuremos robustecer el sentimiento religioso haciendo que el niño practique en la escuela y fuera de esta las sublimes máximas del Divino Crucificado, que perdone las injurias; que dé al necesitado; que no mienta; que respete el derecho de los demás; que ame, que ame mucho a todos sus hermanos, que los ame tanto como a sí mismo y con solo esto abrazará y cumplirá todos los preceptos anteriores.
ELVIRA VERES MARÍN
Cuatretonda, Agosto 1927.
El procés de depuració
Si bé els seus companys mestres en Alfara passen el filtre ideològic amb facilitat, per a doña Elvira en canvi es complica. Els càrrecs contra ella eren «ser de ideología izquierdista», «haber hecho alarde de indiferencia religiosa» i «haber hecho propaganda constante en favor del Frente Popular». Se li demanen dos anys d’«Inhabilitación para desempeñar cargos directivos y de confianza en instituciones culturales y de enseñanza», i és traslladada fora de la província.
En un full sense data ni segell, els càrrecs recollits en l’expedient són els següents:
ELVIRA VERES MARÍN
Cargos
Expediente rojo: Pertenecer a la Asociacion Racional desde siempre. Pertenece a la F.E.T.E. desde 7 de Septiembre de 1936. Certificado del Comite de Enlace C.N.T.-U.G.T. control de Alfara del Patriarca, encomiando su labor cultural libre, su republicanismo y su adhesion al Regimen. Certificado del Comite Ejecutivo del Frente Popular de Cuatretonda dice haber demostrado en su actuacion publica y profesional su ideologia netamente izquierdista.
En una altra fulla, escrit a mà:
Haber demostrado en su actuacion publica y profesional su ideologia netamente izquierdista. Haber hecho alarde de indiferentismo religioso y propaganda constante en favor del F.P.
A l’expedient s’inclou també còpia d’un informe favorable del Comité Executiu del Front Popular de Quatretonda, que òbviament influiria negativament en el procés de depuració.
Contra estes acusacions, doña Elvira redacta una defensa vigorosa que demostra el seu nivell intel·lectual:
Saludo a Franco
Arriba España
Ilmo Sr Presidente de la Comisión Depuradora de Primera Enseñanza de la provincia de Valencia
En contestación al Pliego de Cargos que en fecha 14 de diciembre de 1939 la Comisión Depuradora de Primera Enseñanza de la Provincia de Valencia, dirigió a Dª Elvira Veres Marín, Maestra Nacional de Alfara del Patriarca, la que suscribe jura por Dios y por su honra decir verdad en cuanto a continuación
Expone: Niego en absoluto haber hecho nunca, ni dentro ni fuera de la escuela propaganda de Frente Popular ni haberme manifestado defensora de ideales revolucionarios ni izquierdistas. No he pertenecido nunca a ningún partido, ni he estado afiliada a ningún organismo que tuviera carácter político (exceptuando el ingreso en la FETE en septiembre u octubre de 1936 obligada por las circunstancias del momento, ya que todos los Maestros Nacionales tuvieron obligatoriamente que sindicarse). Todas mis actividades se han dirigido siempre al cumplimiento de mi deber profesional y he procurado poner en mi obscura y humilde labor todo el entusiasmo, la abnegación, la honradez y el amor que debe presidir la excelsa misión que la Patria me ha encomendado.
Más rotundamente niego todavía el haber hecho alarde de indiferencia religiosa. Educada por madre católica y llevando en mi corazón y en mi conciencia inculcadas las sublimes máximas de la divina moral de Jesucristo, mal puedo negar lo que mi inteligencia conoce, mi sentimiento ama y mi voluntad acepta.
Si la conciencia agena ha aprobado o no mi actuación en la Escuela y fuera de ella no soy yo quien debo demostrarlo. Díganlo por mí los documentos que acompaño, los cuales garantizan la veracidad de cuanto llevo consignado.
La lista de dichos documentos es la siguiente: 1º Certificación de D Francisco Catalá Sepúlveda, Alcalde-Presidente de la Comisión Gestora del Ayuntamiento de Alfara del Patriarca. 2º Informe de D Emilio Ramón Llin, Médico titular de Alfara del Patriarca, con carnet antiguo de Falange Valenciana. 3º Certificación de D Benito Lluesma Catalá, Jefe de Falange Española tradicionalista y de las J.O.N.S. de Alfara del Patriarca. 4º Certificación de D José Mª Marqués, Juez de Paz de Alfara. 5º Certificación de D Pedro Colomino Paya, Cura Párroco de la Iglesia Parroquial de la Santísima Cruz de Valencia. 6º Certificación de D José Benavent Alberola, Alcalde-Presidente de la Comisión Gestora del Ayuntamiento de Cuatretonda (Valencia). 7º Avales de D Victoriano Alberola y D Federico Sanleón vecinos de Cuatretonda. 8º Avales de D Juan Vidal y D Fernando Benavent vecinos de Cuatretonda. 9º Copia de los informes que la Inspección consignó en el libro personal de “Visitas de Inspección” de Dª Elvira Veres Marín. 10º Copia del Voto de Gracias que el Ayuntamiento de Cuatretonda concedió a la Maestra Dª Elvira Veres Marín en Cuatretonda.
Todo lo cual pongo a la consideración de la digna Comisión Depuradora, confiando que su justicia hará resplandecer una vez más la verdad.
Dios guarde a V.S. muchos años para bien de España.
Alfara del Patriarca veinticinco de diciembre de mil novecientos treinta y nueve. Año de la Victoria.
Elvira Veres Marín
El poble d’Alfara es va bolcar en la defensa de doña Elvira: rep avals generosos de dos veïns d’Alfara, dos de València, de la pràctica majoria dels pares de les seues alumnes (237 signatures!), de l’alcalde d’Alfara, Francisco Catalá Sepúlveda; del metge, Emilio Ramón Llin; del cap de Falange, Benito Lluesma Català; del jutge de pau, José María Marqués; de l’antic retor de Quatretonda, Pedro Colomina Gaya; de l’alcalde de Quatretonda, José Benavent Alberola; més els informes de la Inspecció en Quatretonda (cinc visites entre 1925 i 1932), un vot de gràcia que redactà en el seu moment l’ajuntament de Quatretonda en 1926 (durant la dictadura de Primo de Rivera, potser per un procés de depuració anterior), i les signatures de 45 exalumnes de Quatretonda, algunes d’elles també mestres nacionals.
A la fi del procés, en document datat el 12 de setembre de 1940, se sentencia el següent:
Esta Comisión despues de un examen detenido de cuantos antecedentes se incluyen referentes a la Maestra D. Elvira Veres Marin, acordó formular el pliego de cargos.
Vistas las alegaciones presentadas por la interesada como los documentos que acompaña e informes, tanto oficiales como particulares que se han podido recabar, se estiman desvirtuadas las imputaciones que mutivaron los cargos y se pripone la rehabilitaión quedando inhabilitada por dos años para ejercer cargos directivos y de confianza.
Hem trobat referències a que se la canvià de província, però no hem vist documentació sobre este extrem; en tot cas, en 1945 la trobem de mestra en la província de València.
Títol | Expedients de depuració dels mestres de la República en Alfara |
Font | Archivo General de la Administración |
Temàtiques | Documents, ensenyament, postguerra |
Redacció | Etnopèdia [Laura Yustas, Nelo Vilar] |
Publicació en Alfarapèdia | Dijous 15 de maig de 2025 |
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!