Títol Estudios básicos para el diseño de un plan de conservación de las pinturas murales de la iglesia de San Bartolomé de Alfara del Patriarca, València.
Autora Andrea Rodríguez Gutiérrez, tutoritzat per José Luís Regidor Ros.
Bibliografia per a cita González Ferrer, M. (2014). El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca: génesis constructiva. Accessible a http://hdl.handle.net/10251/49873
Data de publicació en Alfarapèdia Dijous 26 de maig de 2022

“Trinidad, expulsión de los moriscos y el martirio de San Bartolomé. Rafael Cardells Camarlench c. 1960. Fresco sobre muro.”

Ja no és una novetat parlar de l’extraordinari patrimoni d’Alfara del Patriarca, tant el patrimoni monumental com l’arquitectònic i urbanístic, entre altres. A esta riquesa hem de sumar la de l’exuberància de la seua interpretació, tant l’expressada en els Programes de festes com la que es troba en medis acadèmics, de la que venim fent-nos ressò tant com podem.

Seguint en esta línia comptem amb l’aportació d’Andrea Rodríguez Gutiérrez, que ha lliurat un excel·lent treball d’interpretació de l’església de Sant Bartomeu, centrat en la pintura mural i adreçat a la seua conservació. Tot nodrit per una documentació gràfica molt completa i realitzada amb sensibilitat tant científica com artística. Com en altres casos agraïm a Andrea la seua generositat i la diligència amb què ha fet possible esta publicació; esta ciutadania també és un tresor per al nostre poble.

El treball es titula Estudios básicos para el diseño de un plan de conservación de las pinturas murales de la iglesia de San Bartolomé de Alfara del Patriarca, València, i està tutoritzat per José Luís Regidor Ros en el Grau de Conservació i Restauració de Béns Culturals de la Facultat de Belles Arts de Sant Carles, en el curs 2019-2020.

A continuació reproduïm el Resum del Treball final de grau d’Andrea Rodríguez Gutiérrez i el seu índex. Es pot accedir al treball complet en l’enllaç següent.


RESUM

El present Treball Final de Grau recull un estudi tècnic bàsic, que documenta la situació en la qual es troba actualment la decoració mural de l’Església de Sant Bertomeu del municipi valencià d’Alfara del Patriarca. D’època barroca, construïda sobre un solar d’un antic temple gòtic, l’església consta d’una nau central amb un cor elevat, unes capelles laterals, sent una d’elles de l’Eucaristia.

La contextualització, tant històrica com artística, i les anàlisis científiques encaminades a localitzar les causes de la deterioració, concreten el disseny preliminar d’un pla de conservació concorde que inclou propostes d’eventuals intervencions restauratives d’urgència.

Les pintures murals objecte de l’estudi, decoren l’església des de mitjan segle XX, després de la reforma arquitectònica del presbiteri i són atribuïdes a l’artista Rafael Cardells i Camarlench, nascut a Meliana (València).

El programa mural d’iconografia religiosa s’estén des del presbiteri amb la Trinitat, el martiri de sant Bertomeu i l’expulsió dels moriscos, fins al mur superior del cor amb l’al·legoria de la Fe, passant pel creuer en el qual apareixen els quatre evangelistes en les petxines i en el centre la imatge de la Verge de la Immaculada Concepción. Finalment, un apostolat decora les llunetes de la volta.

ÍNDICE

1. INTRODUCCIÓN 07
2. OBJETIVOS Y METODOLOGÍA 09
3. CONTEXTO HISTÓRICO-ARTÍSTICO 11
3. 1. Municipio 11
3. 2. Descripción y evolución histórica de la iglesia 12
3. 3. Ambiente socio-económico y cultural en Valencia 15
3. 4. Autoría 16
4. REPRESENTACIÓN ICONOGRÁFICA 19
5. TÉCNICA PICTÓRICA DE LAS PINTURAS MURALES 26
5. 1. Técnica pictórica del cascarón del presbiterio 26
5. 2. Técnica pictórica de la cúpula, de los lunetos y del muro hastial 30
6. ESTADO DE CONSERVACIÓN 33
6. 1. Identificación de daños y deterioros del conjunto mural 33
6. 2. Estado de conservación de luneto de San Felipe 36
7. ROPUESTA DE INTERVENCIÓN 39
7. 1. San Felipe 40
7. 1. 1. Limpieza 40
7. 1. 2. Consolidación 42
7. 1. 3. Reintegración 43
7. 2. Eliminación de eflorescencias en el cascarón 44
7. 3. Conservación preventiva 45
7. 3. 1. Reparación de la cubierta 45
7. 3. 1. Mantenimiento general 46
8. PRESUPUESTO Y PLAN DE TRABAJO 48
9. CONCLUSIONES 55
10. BIBLIOGRAFÍA 57
11. ÍNDICE DE IMÁGENES 62
Títol Estudios básicos para el diseño de un plan de conservación de las pinturas murales de la iglesia de San Bartolomé de Alfara del Patriarca, València.
Autora Andrea Rodríguez Gutiérrez, tutoritzat per José Luís Regidor Ros.
Bibliografia per a cita González Ferrer, M. (2014). El convent de Sant Dídac d’Alfara del Patriarca: génesis constructiva. Accessible a http://hdl.handle.net/10251/49873
Data de publicació en Alfarapèdia Dijous 26 de maig de 2022
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *