Què és l’Alfarapèdia?

Som un arxiu digital de memòria popular d’Alfara del Patriarca. És a dir, un espai digital on es pot trobar informació i documents molt diferents, però que sempre tenen com a punt en comú estar relacionats amb el nostre poble. Dins d’este espai caben tot tipus de documents, tant acadèmics com populars: col·leccions de fotos antigues comentades, entrevistes a veïnes i veïns, entrevistes a col·lectius, informació sobre costums propis, etc. Amb este arxiu, promogut i finançat per l’ajuntament, volem generar un espai obert a les aportacions veïnals que servisca per a reconèixer el valor que la nostra cultura popular mereix. Eixa cultura popular inclou història, tradicions, etc.; és a dir, patrimoni material i immaterial d’Alfara del Patriarca. Eixa recuperació es fa amb la col·laboració de totes i tots, perquè volem indentificar i construir col·lectivament aquells elements especialment importants per a la nostra comunitat, per a la nostra identitat col·lectiva, per a la qualitat de vida i per a la dignitat com a Poble.

«Manuel Palau: música per a veu i piano», del Dúo Palau [Marta Estal i Daniel Ariño]

Entrevistem a Marta Estal, integrant de Dúo Palau, un conjunt format per ella (soprano) i per Daniel Ariño (piano) i dedicat a recuperar música valenciana. En 2021 publicaren «Manuel Palau: música per a veu i piano», un CD que inclou dotze cançons ("lieder" específicament) de l'autor. La major part de les peces no havia estat mai enregistrada fins ara i tampoc no estava editada, així que han treballat des de còpies de manuscrits. Precisament per això, perquè són peces que no són accessibles i que no és gens fàcil escoltar, pensem que és molt interessant incloure el seu treball en Alfarapèdia.

Alfara en quatre diccionaris geogràfics (1778, 1795, 1845 i 1920)

Hem reunit els comentaris sobre Alfara de quatre dels principals diccionaris geogràfics dels segles XVIII, XIX i XX: els de Bernardo Espinalt (1778), Antoni-Josep Cavanilles (1797), Pasqual Madoz (1845) i Josep Martínez Aloy (1920).