Què és l’Alfarapèdia?

Som un arxiu digital de memòria popular d’Alfara del Patriarca. És a dir, un espai digital on es pot trobar informació i documents molt diferents, però que sempre tenen com a punt en comú estar relacionats amb el nostre poble. Dins d’este espai caben tot tipus de documents, tant acadèmics com populars: col·leccions de fotos antigues comentades, entrevistes a veïnes i veïns, entrevistes a col·lectius, informació sobre costums propis, etc. Amb este arxiu, promogut i finançat per l’ajuntament, volem generar un espai obert a les aportacions veïnals que servisca per a reconèixer el valor que la nostra cultura popular mereix. Eixa cultura popular inclou història, tradicions, etc.; és a dir, patrimoni material i immaterial d’Alfara del Patriarca. Eixa recuperació es fa amb la col·laboració de totes i tots, perquè volem indentificar i construir col·lectivament aquells elements especialment importants per a la nostra comunitat, per a la nostra identitat col·lectiva, per a la qualitat de vida i per a la dignitat com a Poble.

Entrevista a Manuel Molins

Repleguem l'entrevista que Josep Marí, aleshores regidor de Cultura, va fer al nostre dramaturg Manolo Molins, sobre els seus inicis a Alfara en el Grup 49 i el seu treball de tota una vida en les arts, l'escena i la literatura.

Textos d’història als llibres de festes (1953-1970)

Els programes de festes d'Alfara no només recullen els actes programats: durant dècades han sigut l'únic mitjà de comunicació entre la gent del poble, i entre altres continguts han inclòs nombrosos estudis locals d'història, etnologia o patrimoni. En esta pàgina inventariem eixos continguts per posar-los a l'abast dels buscadors temàtics. Este primer lliurament arriba fins a 1970.

‘El deporte, tradición en nuestras fiestas’ (1963) -Francisco Cabo

Un xicotet repàs històric sobre la presència de l’esport en festes al llarg del segle XX. Publicat al programa de festes de 1963.

San Juan de Ribera. Programa de fiestas, octubre 1960

Arrel de la canonització del Patriarca Joan de Ribera es van declarar tres dies de festa extraordinaris en què es va traslladar a Alfara el cos del nou sant. Per aquella commemoració es va publicar este programa de festes que inclou nou textos que repassen la vida del Patriarca, la seua relació amb Alfara, i també un interessant article de Mn. José María Serra sobre l’església parroquial, que es va acabar de restaurar per a l’ocasió. Programa de festes d'octubre de 1960.

‘Fundación del Convento de San Diego’ (1954) -M. L. Grau

La fundació del convent de Sant Dídac per Gaspar Jaca, entre la història i la llegenda. Publicat al programa de festes de 1956.

‘Fechas históricas de Alfara del Patriarca’ (1954)

Cronologia sense autor de la història d'Alfara del Patriarca que recull 17 dates entre 1341 i 1948. Publicat al programa de festes de 1954.

‘Alfara y su Señor’ (1953)

Un text anònim sobre els senyors i fundadors d'Alfara del Patriarca, des del rei Jaume I al Patriarca Joan de Ribera. Publicat al programa de festes de 1953.