Què és l’Alfarapèdia?

Som un arxiu digital de memòria popular d’Alfara del Patriarca. És a dir, un espai digital on es pot trobar informació i documents molt diferents, però que sempre tenen com a punt en comú estar relacionats amb el nostre poble. Dins d’este espai caben tot tipus de documents, tant acadèmics com populars: col·leccions de fotos antigues comentades, entrevistes a veïnes i veïns, entrevistes a col·lectius, informació sobre costums propis, etc. Amb este arxiu, promogut i finançat per l’ajuntament, volem generar un espai obert a les aportacions veïnals que servisca per a reconèixer el valor que la nostra cultura popular mereix. Eixa cultura popular inclou història, tradicions, etc.; és a dir, patrimoni material i immaterial d’Alfara del Patriarca. Eixa recuperació es fa amb la col·laboració de totes i tots, perquè volem indentificar i construir col·lectivament aquells elements especialment importants per a la nostra comunitat, per a la nostra identitat col·lectiva, per a la qualitat de vida i per a la dignitat com a Poble.

Hilario Marí, campaner

Hilario Marí Punzón (1929) és part d’una nissaga de campaners d’Alfara. En esta entrevista ens parla de l’ofici, però també del seu context en el poble en els durs temps de la guerra i la postguerra.

Materials d’Història, 1990

Este volum és el que es va editar en 1990, subtitolat “Fotografías”, que pareix ser l’últim de la col·lecció. Es va dedicar de forma monogràfica a la recollida de fotografies d’arxius públics i privats, per tal d’augmentar l’arxiu gràfic municipal. És un número magnífic que inclou imatges de molt d’interés estètic i documental, un patrimoni gràfic molt valuós.

Carmen Sanfélix Bailach, Forn del Carreró – Panadería Hnos. Sanfélix Bailach

Entrevistem a Carmen Sanfélix Bailach que, junt als seus germans, regenta el forn del carreró ("Panadería Hnos. Sanfélix Bailach") que els seus pares agarraren en 1961. Carmen no només ens rep, sinó que ens convida a tastar alguns dels seus dolços, tota una experiència gastronòmica.

Materials d’Història, 1989

El volum de Materials d’Història de 1989 recull, com es diu a la introducció, “un conjunto de noticias, crónicas, reseñas y reportajes, recopilados por el cronista Josep R. Molins”. S’inclouen gran part de les mencions a Alfara des del segle XVI, i nombrosa cartografia, de vegades inèdita, en què es veu localitzat el nostre poble.

Materials d’Història, 1987

Revista «Materials d'Història» de 1987, homenatge a Mn. José Mª Serra Carsí, que inclou el seus textos sobre història, costums i tradicions d'Alfara escrits a partir de fonts documentals i orals desaparegudes. Es van publicar originalment als llibres de festes.

Pare Wenceslao / Maximino Lluesma Català

El Pare Wenceslao (1931) ens parla de l’Alfara de la seua infància, en el moment més convuls dels segle XX (República, guerra i postguerra), i també de la seua trajectòria com a caputxí, predicador o professor de teologia.