Què és l’Alfarapèdia?

Som un arxiu digital de memòria popular d’Alfara del Patriarca. És a dir, un espai digital on es pot trobar informació i documents molt diferents, però que sempre tenen com a punt en comú estar relacionats amb el nostre poble. Dins d’este espai caben tot tipus de documents, tant acadèmics com populars: col·leccions de fotos antigues comentades, entrevistes a veïnes i veïns, entrevistes a col·lectius, informació sobre costums propis, etc. Amb este arxiu, promogut i finançat per l’ajuntament, volem generar un espai obert a les aportacions veïnals que servisca per a reconèixer el valor que la nostra cultura popular mereix. Eixa cultura popular inclou història, tradicions, etc.; és a dir, patrimoni material i immaterial d’Alfara del Patriarca. Eixa recuperació es fa amb la col·laboració de totes i tots, perquè volem indentificar i construir col·lectivament aquells elements especialment importants per a la nostra comunitat, per a la nostra identitat col·lectiva, per a la qualitat de vida i per a la dignitat com a Poble.

Pau Pérez (2018), «Entrevista a Bartolomé Pascual Chapa»

El divendres 27 de juliol de 2018, l’historiador Pau Pérez va realitzar una entrevista a en Bartomeu Pascual Chapa dins d’un projecte de la Diputació de València per recollir la memòria històrica de la Guerra civil. Aquella entrevista es va convertir en una conversa molt productiva, dinàmica i per moments hilarant entre Bartomeu, Enric Cunyat i algun altre observador.

Col·lecció de fotos d’Amparo Palanca

Una col·lecció de fotos familiars d'Amparo Palanca que recull imatges de festes, de grups d'amigues, de treballadores o de xiquets d'escola, i també imatges dels primers anys de la cavalcada dels reis.

Paqui Palanca, històries de l’alguatzil i d’una modista virtuosa

Paqui Palanca Alfonso (1945) ens parla de la seua infantesa com a filla de l'alguatzil de l'ajuntament, de les seues ties 'Alguatziles', de sa mare... Ens explica com era la vida al poble i com era viure a l'ajuntament als anys 50. Ens parla també del seu ofici com a modista i aprofitem per a ensenyar-li algunes fotos de les que ens comenta la roba amb veritable passió i un coneixement de les formes de fer que no es pot perdre.

Llibret de Falla de 1923

Hem aconseguit còpia d’un document excepcional: el “Llibret de la Falla” de la plaça de Ferriols (posteriorment “Del Caudillo” i en l’actualitat “De l’antic Regne de València”) en 1923. És un llibret menut, de 12 pàgines, que conté l’explicació de la falla i alguns poemetes breus, tot en vers i de contingut humorístic. Ací es pot accedir a la còpia i a la seua transcripció completa.

Documental «25 Aniversari de l’Agrupació Musical d’Alfara del Patriarca»

Un documental de José Molins fet pel 25 aniversari de l’Agrupació Musical d’Alfara del Patriarca, en què s’entrevista a testimonis de primera fila (presidents de l’entitat, directors, músics...) i es passa revista a la seua història. Molt bon guió, bona imatge i so, i el protagonisme permanent de la música.

Col·lecció de fotos de Josep Marí

/
Una col·lecció de fotografies de família i de festes (algunes ja desaparegudes) des de principis del segle XX, comentades pel seu propietari, Josep Marí i Mollà.

Primeres activitats de l’Agrupació Musical (videos 1991-1997)

L'Agrupació Musical d'Alfara del Patriarca conserva vídeos de diferents actuacions musicals en els seus primers anys, de 1991 a 1997, que mostren els inicis de l’activitat formativa i musical de l’Agrupació en actuacions individuals i grupals, amb instruments diversos (vent, corda...) o veus.