Què és l’Alfarapèdia?

Som un arxiu digital de memòria popular d’Alfara del Patriarca. És a dir, un espai digital on es pot trobar informació i documents molt diferents, però que sempre tenen com a punt en comú estar relacionats amb el nostre poble. Dins d’este espai caben tot tipus de documents, tant acadèmics com populars: col·leccions de fotos antigues comentades, entrevistes a veïnes i veïns, entrevistes a col·lectius, informació sobre costums propis, etc. Amb este arxiu, promogut i finançat per l’ajuntament, volem generar un espai obert a les aportacions veïnals que servisca per a reconèixer el valor que la nostra cultura popular mereix. Eixa cultura popular inclou història, tradicions, etc.; és a dir, patrimoni material i immaterial d’Alfara del Patriarca. Eixa recuperació es fa amb la col·laboració de totes i tots, perquè volem indentificar i construir col·lectivament aquells elements especialment importants per a la nostra comunitat, per a la nostra identitat col·lectiva, per a la qualitat de vida i per a la dignitat com a Poble.

Inma Rodríguez, Xaro Muñoz i l’Agrupació Musical

Entrevistem a Inma Rodríguez i Xaro Muñoz, membres de la Junta Directiva de l’Agrupació Musical D’Alfara des de fa 17 anys. L’Agrupació es va fundar en 1990, i tres anys després es va crear la Banda de Música. La seua Escola compta amb un centenar d’alumnes, la banda amb desenes de músics i l’Agrupació amb prop de 250 socis; segurament és l’entitat cultural més important de la localitat.

ÍNDEX: Textos d’història als llibres de festes (1953-2004)

Els programes de festes d'Alfara no només recullen els actes programats: durant dècades han sigut l'únic mitjà de comunicació entre la gent del poble, i entre altres continguts han inclòs nombrosos estudis locals d'història, etnologia o patrimoni. En esta pàgina inventariem eixos continguts per posar-los a l'abast dels buscadors temàtics. Este primer lliurament arriba fins a 2004.

Entrevista a Manuel Molins

Repleguem l'entrevista que Josep Marí, aleshores regidor de Cultura, va fer al nostre dramaturg Manolo Molins, sobre els seus inicis a Alfara en el Grup 49 i el seu treball de tota una vida en les arts, l'escena i la literatura.

«La traducción del cólera» (sobre el Dr. Vicente Navarro Gil)

Un treball de recerca sobre la biografia del Dr. Vicente Navarro Gil, il·lustre alfarenc, metge, professor i acadèmic, pioner en l'àmbit de la microbiologia i en la batalla contra el còlera morbo, que en 1885 va deixar 49 morts a Alfara. El Dr. Navarro fou el que va manar construir l'actual Casa de la Vila, i actualment té un carrer dedicat a ell en el nostre poble.

Materials d’Història, 1990

Este volum és el que es va editar en 1990, subtitolat “Fotografías”, que pareix ser l’últim de la col·lecció. Es va dedicar de forma monogràfica a la recollida de fotografies d’arxius públics i privats, per tal d’augmentar l’arxiu gràfic municipal. És un número magnífic que inclou imatges de molt d’interés estètic i documental, un patrimoni gràfic molt valuós.

Carmen Sanfélix Bailach, Forn del Carreró – Panadería Hnos. Sanfélix Bailach

Entrevistem a Carmen Sanfélix Bailach que, junt als seus germans, regenta el forn del carreró ("Panadería Hnos. Sanfélix Bailach") que els seus pares agarraren en 1961. Carmen no només ens rep, sinó que ens convida a tastar alguns dels seus dolços, tota una experiència gastronòmica.

Materials d’Història, 1989

El volum de Materials d’Història de 1989 recull, com es diu a la introducció, “un conjunto de noticias, crónicas, reseñas y reportajes, recopilados por el cronista Josep R. Molins”. S’inclouen gran part de les mencions a Alfara des del segle XVI, i nombrosa cartografia, de vegades inèdita, en què es veu localitzat el nostre poble.