Museu de Memòria oral
Temàtiques
agricultura
arquitectura
artesania
associacionisme
cultura
documents
dona
ensenyament
escola
església
esport
etnologia
falles
família
festes
fosforera
fotografia
futbol
galeria de fotos
Grup 49
guerra
heràldica
història
home
identitat
literatura
Manuel Molins
Manuel Palau
medieval
música
ofici
oficis
patrimoni
pilota
poesia
postguerra
premsa
programes de festes
religió
San Diego
teatre
toponímia
tradicions
treball
urbanisme

Álvaro Martínez Soriano, ‘Don Álvaro’
Don Álvaro Martínez Soriano (1940) parla amb humor de la seua família a principi del segle XX, i de la seua experiència com a fuster, músic, taquígraf, seminarista i capellà, entre moltes altres coses.

Fernando Sanfrancisco, fotògraf
Fernando Sanfrancisco Sepúlveda (1957), fotògraf i videògraf d’Alfara durant més de trenta anys, descriu l’ofici en el marc del nostre poble i en el dels canvis històrics que la imatge ha patit amb el pas als formats digitals.

‘Suncioneta’ Albiach Marí
Asunción Albiach Marí ens parla de la seua experiència en temps de guerra i postguerra, en condicions d’escassesa i de treball intens. Parla des de la seua religiositat i amb molt d’humor.

Mercedetes ‘la de Campos’
Mercedes Campos Alonso, "Mercedetes la de Campos" (1928) ens parla de la seua infància i joventut a Alfara, incloent la memòria de la guerra i la postguerra i la vida quotidiana de la gent jove, tot fent una demostració de memòria i de bon humor remarcable.

Pilar Taroncher, les “oasines” d’Alfara
Pilar Taroncher Mora, “Pili la Rica” (1936), ens parla de la Cruzada de la Bondad a Alfara, de la seua història de vida i de don Juan Schenk (retor d’Alfara entre 1955 i 1959) i el Moviment Oasis, al que ella ha dedicat la seua vida, en l’actualitat des de l’Institut Secular Lumen Christi.

José Francisco Peris, la Fosforera i l’Associació de Jubilats i Pensionistes
José Francisco Peris (1946) ens parla de l’activitat de la Fosforera d’Alfara en les seues últimes dècades, quan patix els majors canvis, però també s’ocupa de la gestió i l’activitat de l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Alfara i de la Federació d’associacions de jubilats de l’Horta Nord, de les que és president.

Hilario Marí, campaner
Hilario Marí Punzón (1929) és part d’una nissaga de campaners d’Alfara. En esta entrevista ens parla de l’ofici, però també del seu context en el poble en els durs temps de la guerra i la postguerra.

«Manuel Palau: música per a veu i piano», del Dúo Palau [Marta Estal i Daniel Ariño]
Entrevistem a Marta Estal, integrant de Dúo Palau, un conjunt format per ella (soprano) i per Daniel Ariño (piano) i dedicat a recuperar música valenciana. En 2021 publicaren «Manuel Palau: música per a veu i piano», un CD que inclou dotze cançons ("lieder" específicament) de l'autor. La major part de les peces no havia estat mai enregistrada fins ara i tampoc no estava editada, així que han treballat des de còpies de manuscrits. Precisament per això, perquè són peces que no són accessibles i que no és gens fàcil escoltar, pensem que és molt interessant incloure el seu treball en Alfarapèdia.

Pau Pérez (2018), «Entrevista a Bartolomé Pascual Chapa»
El divendres 27 de juliol de 2018, l’historiador Pau Pérez va realitzar una entrevista a en Bartomeu Pascual Chapa dins d’un projecte de la Diputació de València per recollir la memòria històrica de la Guerra civil. Aquella entrevista es va convertir en una conversa molt productiva, dinàmica i per moments hilarant entre Bartomeu, Enric Cunyat i algun altre observador.

Mari Rodríguez i José Miguel Navarro, de la Falla La Unió
Mari Rodríguez (Mari 'la de Teo' o Mari 'la de la Falla') i José Miguel Martínez són membres destacats de la Falla La Unió d’Alfara, de la qual formen part des del seu inici. Actualment La Unió és l’única falla del poble i porta quasi 40 anys apropant les festes i les tradicions al veïnat. És un lloc de trobada, de celebració i de germanor que està actiu al llarg de tot l’any.

Paqui Palanca, històries de l’alguatzil i d’una modista virtuosa
Paqui Palanca Alfonso (1945) ens parla de la seua infantesa com a filla de l'alguatzil de l'ajuntament, de les seues ties 'Alguatziles', de sa mare... Ens explica com era la vida al poble i com era viure a l'ajuntament als anys 50. Ens parla també del seu ofici com a modista i aprofitem per a ensenyar-li algunes fotos de les que ens comenta la roba amb veritable passió i un coneixement de les formes de fer que no es pot perdre.

Inma Rodríguez, Xaro Muñoz i l’Agrupació Musical
Entrevistem a Inma Rodríguez i Xaro Muñoz, membres de la Junta Directiva de l’Agrupació Musical D’Alfara des de fa 17 anys. L’Agrupació es va fundar en 1990, i tres anys després es va crear la Banda de Música. La seua Escola compta amb un centenar d’alumnes, la banda amb desenes de músics i l’Agrupació amb prop de 250 socis; segurament és l’entitat cultural més important de la localitat.

Entrevista a Manuel Molins
Repleguem l'entrevista que Josep Marí, aleshores regidor de Cultura, va fer al nostre dramaturg Manolo Molins, sobre els seus inicis a Alfara en el Grup 49 i el seu treball de tota una vida en les arts, l'escena i la literatura.

Carmen Sanfélix Bailach, Forn del Carreró – Panadería Hnos. Sanfélix Bailach
Entrevistem a Carmen Sanfélix Bailach que, junt als seus germans, regenta el forn del carreró ("Panadería Hnos. Sanfélix Bailach") que els seus pares agarraren en 1961. Carmen no només ens rep, sinó que ens convida a tastar alguns dels seus dolços, tota una experiència gastronòmica.

Pare Wenceslao / Maximino Lluesma Català
El Pare Wenceslao (1931) ens parla de l’Alfara de la seua infància, en el moment més convuls dels segle XX (República, guerra i postguerra), i també de la seua trajectòria com a caputxí, predicador o professor de teologia.

Treballadores d’Alfara: «Dones del Carraixet – Vol. I.»
Compartim el curtmetratge «Dones del Carraixet -Vol. 1», produït per la Mancomunitat del Carraixet i l'empresa Equality Momentum, que s'ocupa de la memòria d'algunes dones treballadores en la postguerra. Un material bellíssim en què Vicenta Murillo i Amparo Zamorano recorden a les seues mares, Carmen Lluesma Catalá i Vicenta Palanca Carlo, respectivament, i Conchín Arnau parla dels seus anys de treball en diferents fàbriques de la comarca.
Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?