Títol | Col·lecció de fotos de Pilar Taroncher, “Pili la Rica” |
Temàtiques | Col·leccions de fotos, religió |
Última revisió | Dimarts 2 de juliol de 2024 |
Com a complement a l’entrevista Pilar Taroncher, les “oasines” d’Alfara, oferim esta col·lecció de fotos que ens ha facilitat Pilar. Com sempre, cada imatge va acompanyada pel relat d’allò que estem veient: a qui s’ha retratat, quan, a on, per què…
A banda de les fotos familiars de Pilar Taroncher, també trobem molta documentació de l’activitat parroquial de Mn. Juan Schenk, el capellà que entre 1955 i 1959 va situar Alfara en el mapa internacional de la renovació de l’Església des del Moviment per un Món Millor: amb el Moviment Oasis i el Moviment FAC, als que pertany la nostra informant.
Tota esta documentació gràfica fa llum sobre aquella època.
Fernanda Mora i Vicente Taroncher, nascuts els dos en 1906 (ella el diumenge 25 de novembre, dia de Santa Catalina; ell el diumenge 7 de gener, dia del Rei) i casats curiosament l’últim dia de l’any de 1930, dimecres 31 de desembre (amb 24 anys cadascú). Fernanda es va casar de negre, com era costum en l’època. És una preciosa foto d’estudi segons la moda d’aquell temps: amb un teló pintat que mostra arquitectures luxoses i un paisatge o jardí posterior. Baix a l’esquerra hi ha un segell de pressió en què es pot llegir “Casa García”, és a dir, el fotògraf fou Salvador Pascual Boldún, un gran retratista. La foto pareix retallada almenys per dalt i per baix.
*****
Huit xiquetes i un xiquet retratats als escalons de la Creu (a la plaça del mateix nom), esperant que acudira la seua carrossa per participar en una cavalcada. 1) María la Rúbia, 2) Barbereta la Botaora, 3) Pilar Taroncher (Pilarín la Rica), 4) Conxeta la Roselda, 5) José María, un germà de Pilar que va morir als 29 anys, 6) Amparín la Ferrera; 7) Barbereta la Poma, 8) Filomeneta la de Campos, i 9) Amparín la Salsera. José María anava vestit de llaurador, per fer com que duia la carrossa (les cavalleries venien d’Alboraia amb els seus propis carreters); conta Pilar que a punt d’eixir va acudir son pare corrent a dur-li el puro que porta en la boca.
A Alfara es feien les festes d’agost i les festes d’octubre a la Mare de Déu del Roser; Pilar no està segura de quina seria (pel tipus de roba lleugera que porten podria ser agost). En casa de la Salsera compraren la roba i la cosiren per a vestir-les a totes de marineres.
Veien com són de xicotetes, i sabent que Pilar va nàixer en 1936, suposem que la foto serà de principis dels anys 40. Foto Damián (València).
*****
La família Taroncher Mora al complet: els pares, Fernanda i Vicente, i els quatre fills: Vicente, el més major; José María, Pilar i Ramón. Primera meitat dels anys 40. La foto es va fer per al carnet de Família Numerosa, amb què feien descomptes en bitllets de trens i altres coses. Conta Pilar que el seu germà Vicente (posteriorment frare caputxí, en religió dit “el Padre Ricardo”) ja estava estudiant al convent de la Magdalena de Massamagrell, i que va tornar a Alfara a posta per la foto.
*****
Record de la Primera Comunió de Pilarín Taroncher, celebrada dijous 10 de maig de 1945, Dia de l’Ascensió. Les comunions en dijous d’Ascensió eren habituals, fins que es van traslladar a diumenge. Les imatges són el Bon Pastor i els atributs habituals en la Comunió: el Crist, la Sagrada Forma amb el calze, el blat i el raïm (el Pa i el Vi).Quant a la frase “Super aquam refectionis educavit me”, pertany al segon versícul del Salm 23, en la traducció al llatí de la Vulgata.
*****
1) Anita Sanbartolomé; 3) Amparo Bigné, delegada del grup; 4) María la Rúbia; 8) Amparín la Salsera; 9) Milagritos, la dona d’Alfredo Andrés; 10) Filomeneta la de Campos; 11) Anita la de Pasqualet; 12) Marita; 13) Isabel Ibáñez; 14) Carmen; 15) Dolores la Castellona, 16) Pili la Rica, 17) Lolita la Petuseta, 18) Maruja Borrega, 20) la Manena, 22) Virtudes la Bancalicos.
Les joves aspirants d’Acció Catòlica anaven al Puig, a on passaven el dia en una assemblea de tots els pobles de la província. Baixaven del Trenet en la Pobla i després anaven a peu. Esta foto estarà feta al voltant de 1950. Foto F. Pérez Aparisi (València).
*****
Amigues refrescant-se els peus a la platja de Cuíper: Glória Landes, “la del Forn”; María la Rubia, Isabel, i Pilar Taroncher, que anava vestida de dol per algun parent.
*****
Pilar Taroncher molt joveneta (díhuit anys), retratada a la Creu per Ignacio Egea Martínez, fotògraf de Godella, el diumenge 24 de juliol de 1955. Conta Pilar que Ignacio sempre anava a preguntar-li a ella si hi havia alguna festa per a fotografiar; en este cas es va oferir per a retratar-la a ella.
*****
En la primera imatge trobem a Juan Schenk (1926-2001) de seminarista, tindria vint i pocs anys. Entre juliol de 1955 i finals de 1959 va exercir com a retor ecònom (interí) de la parròquia d’Alfara del Patriarca, a on va proposar activitats com la Cruzada de la Bondad, les Deu Avemaries, els berenars dels matrimonis, o els dissabtes al Calvari amb els xiquets. També és el lloc on desenvolupà el seu interés pel Moviment per un Món Millor; el Moviment Oasis i el Moviment FAC, amb els que treballà incansablement i que situaren el centre d’operacions en Alfara.
En la següent veiem a Mn. Juan Schenk quan es llevà la sotana, després del Concili Vaticà II (1962-1965). Pilar conta que va ser un dels primers que se la llevaren, però que li va costar molt i que elles el van animar. Foto F. Pérez Aparisi (València).
*****
La Santa Misión fou una de les activitats més ambicioses i celebrades d’aquells anys. Es feu entre Alfara i Montcada (Pilar parla de la bona relació que hi havia entre Mn Juan i el coadjutor -i després titular- de la parròquia de Montcada, Don José Gea Escolano -1929-2017, que després fou bisbe auxiliar de València), amb la participació d’un grup de missioners caputxins, entre els quals el més popular era el Padre Salvador de Rafelbunyol (Vicente Piquer Alabort). Pilar recorda haver repartit ella mateixa estes estampetes. Es poden vore un parell de fotografies d’aquelles activitats en Fotos de festivitats (col·lecció de l’Arxiu municipal de Montcada). Col·lecció d’Enric Cunyat Sesé.
*****
El papa Pius XII amb el grup de “oasines” espanyoles. Dretes, d’esquerra a dreta: Amparo Bigné, Pilar Taroncher, una xica de Madrid, el papa, María Albert, Marita Martínez i una altra madrilenya. Davant, agenollades: Carmen Albert i Amparín, una xica de Manises.
Al darrere porta una inscripció: «Grupo de jóvenes “movimiento Oasis”. Audiencia con el papa Pío XII, Castel Gandolfo”, dijous 15 d’agost de 1957, festa de la Mare de Déu d’agost (un dogma que proclamà este Papa en 1950). Un any després moriria Pius XII.
*****
Boda de Carmen Palanca i Joaquín Martínez, retratats a la sagristia amb el senyor retor, Mn. Juan Schenk. Carmen és la germana de José María Palanca, el d’HOPAMA. Foto Penfel (València), 1957.
*****
Quan portaven un cert nombre d’anys de casats, els matrimonis del poble es reunien, es feia una missa i després berenaven tots junts a ca la tia María la Dalietes (l’actual casa abadia), com es pot vore en les fotos següents. Açò es va fer uns quants anys seguits, mentre estigué don Juan en Alfara. Foto E. Feliu (Beniferri), 1959.
*****
Ací Amparo Bigné lliura un gran ramell de flors a Maria la Correa (que no es veu, darrere del ram) i el seu marit.
*****
Berenar de matrimonis a a ca la tia María la Dalietes (l’actual casa abadia). En la fotos es veuen les taules parades amb molt de gust, amb botelles de sidra i dolços (ensaimades?). De l’organització s’ocupava don Juan i les oasines. Al fons es veu la porta del carrer, i en els murs els sòcols ceràmics molt adornats. Entre molta gent coneguda, el segon matrimoni de la dreta són Rafael Cervelló i Amparín Alós,. La següent és Lolita Antoni. Foto E. Feliu (Beniferri), 1959.
*****
Foto E. Feliu (Beniferri), 1959.
*****
La parella de davant són Conxeta la Roselda i l’home. En general és gent molt coneguda a Alfara. Foto E. Feliu (Beniferri), 1959.
*****
Els primers per la dreta són doña Carmen i l’home, enginyers a la Fosforera. La parella al fondo a l’esquerra són José María Ibáñez Aparisi (tio d’Ana María Ibáñez Calvo, que els ha identificat, germà de son pare), que era militar, i la seua dona, Antonieta Casaña, de Massarrojos. Foto E. Feliu (Beniferri), 1959.
*****
La xica de l’esquerra és la Pajana, i darrere d’ella, mirant a la càmera, un tal Selvi. Foto E. Feliu (Beniferri), 1959.
*****
Un exercicis espirituals que organitzà don Juan a la casa de la Puríssima d’Alaquàs, a xiques d’Alfara i altres pobles. Foto E. Feliu (Beniferri), 1959.
*****
Cursillo de cristiandat. Entre altres, Juan Antonio Bigné (primer per l’esquerra), Antonio Espolio (a la dreta de don Juan) o, a continuació (segon per la dreta) l’home de María la Tarana. Foto E. Feliu (aleshores establit encara en Beniferri).
*****
Cursillos de cristiandat amb gent d’Alfara i altres pobles. El xic amb bigot i corbata negra era Vicente Alós, germà de Rosarito, que morí en la Fosforera. Possiblement estan en la Casa d’espiritualitat de les Obreres de la Creu, a Montcada. Foto F. Pérez Aparisi (València).
*****
Curs per a capellans de tota Espanya del Moviment FAC. Els està parlant Marcelino Olaechea Loizaga, arquebisbe de València entre 1946 i la seua jubilació, en 1966. Foto Olalla (València).
*****
Foto Olalla (València).
*****
Curs per a capellans de tota Espanya celebrat a Les Obreres de la Creu de Montcada. Foto E. Feliu (Beniferri).
*****
“Alfara del Patriarca con los niños”. Foto Montilla (València). En esta ocasió Mossén Juan s’endugué a tots els escolanets (7!) a la fira a València. Almenys quatre d’ells porten pomes amb caramel. Són, d’esquerra a dreta: José Berga (pare d’Emili); Belmonte; Rodríguez Pardo; altre Belmonte, el persianer; Juan Serra, el carnisser; Baltasar Molins, i Tomás Beltrán. Anaven acompanyats de dos seminaristes: el jove de darrere a l’esquerra és Ricardo Marí, que arribà a cantar missa i després se n’anà del poble. El de darrere a la dreta era fill de David Solsona, que estava en Alfara de mestre; va canviar la plaça amb don Anastasio, que estava en Sucaina (la primera destinació de don Juan Schenk), perquè la seua dona era d’allí. Este xic canvià el seminari d’Alfara pel de Tortosa, segurament, i va ser retor de Vistahermosa.
Estan al Passeig de l’Albereda de València, a on fa cantó amb el carrer d’Armando Palacio Valdés.
*****
Càndido el Sagristà revestit amb la capeta blanca, i els escolanets amb la creu al mig i els ciris. En la processó, els xiquets anaven davant, després els hòmens, ací sense ciri ni res. Pilar no està segur de quina festa podria ser esta. Podria ser que anaren a rebre al bisbe per alguna visita pastoral.
Van pel carrer Major, arribant al cantó amb el carrer del Doctor Navarro. Hi ha cartells en unes quantes cases que anunciaven activitat social o comercial. A la primera per la dreta posa, rotulat sobre la pròpia façana “Café Tomás”. Al costat estava l’Obra Sindical de Educación y Descanso, amb el seu logotip del martell i l’espiga de blat; i enfront, on ara està l’estanc, era la seu del Frente de Juventudes, després OJE.
Foto Ignacio Egea Martínez (Godella),
*****
“Don Juan, entrada en Alfara”, venint pel carrer Major en direcció a l’església, arribant a la plaça de l’Antic Regne de València. A l’esquerra es pot llegir el rètol de la Jefatura Local del Movimiento, que acollia la Sección Femenina i altres entitats polítiques del moment. Reconeixem a Cándido el Sagristà portant la creu. A diferència de l’altra fotografia, esta és una processó de dones. La caseta de la dreta és un quiosc que feren per fer la tómbola. Fixeu-vos que a l’esquerra de la creu es veu una mena d’avionet estrany que no hem pogut identificar. A la casa cantonera, mirant a migdia, s’endevina el requadre blanco d’un rellotge de sol. Foto Penfel (València).
*****
“La Mare de Déu de les 10 Avemaries”. Una altra activitat que feia don Juan era l’anomenada “de les 10 avemaries”: van comprar la imatge i la van beneir, passava de casa en casa i amb la família reunida li resaven deu avemaries. Es va pensar que deu avemaries era una quantitat que no es feia pesada i que era una bona manera de reunir al voltant de l’oració a tota la família. Don Juan anava personalment, cada dia, a resar amb les famílies. Després passaven la imatge a la casa del costat. Don Rafael González Moralejo, bisbe auxiliar de València, va vindre a fer la benedicció.
El que du la imatge és Alberto. Pilar comenta que el cotxe que es veu seria de l’enginyer de la Fosforera, que a més de don Emilio el metge era l’únic que en tenia. Foto Penfel (València).
*****
Processó amb la Mare de Déu de les “10 avemaries”, al seu pas per la plaça de la Creu. Foto PENFEL (València).
*****
Virtudes, Pilar, Isabel i Rosarito Alós, posant amb la imatge de Sant Joan de Ribera en casa de Rafael Cervelló i Concha Alós, clavaris majors a les festes de 1971. Els búcaros de davant de la imatge eren de don Juan Schenk, Rosarito se’ls va endur per lluir en ca la seua germana. En l’actualitat encara es poden vore a la seu de lnstitut Secular Lumen Christi, a València. Ens conta Pilar que la imatge de Sant Joan de Ribera la pagaren don Arturo, dentista d’Alfara, i son pare, don Agustín.
*****
Bodes d’or dels pares de Pilar: Fernanda Mora i Vicente Taroncher, que coincidí amb les bodes de plata de l’ordenació del seu germà, Fra Vicente Taroncher, celebrades en Alfara en 1980.
*****
La família Taroncher Mora, pares i tres fills: Ramón, son pare Vicente, fra Vicente, Fernanda i Pilar.
*****
Anvers i revers de la targeta impresa per les bodes d’or (1955-2005) de Fr. Vicente Taroncher Mora, frare caputxí, germà de Pilar, la nostra informant.
*****
1) Vicente Taroncher, 2) Honorato Bosch Navarro, 3) José Palanca Navarro, 4) (amagat) pot ser Salvador Sansilvestre, 5) Francisco Sorní, 6) Jose Enrique Beltrán Andrés, 7) Daniel Bargues, 8) Fernando Balaguer, 9) Enrique Cuñat, 10) Teófilo García Vilén, 11) José Mª Beltán, 12) Carmen Amores, 13) Francisco Bailach, 14) Milagros Dolzá, 15) Elies Beltrán Andrés, 16) Manuel Molins Casaña, 17) Jesús Igual Mas, 18) Elisa Portolés. Tots són o eren veïns del carrer del Dr. Navarro i feren la festa del Roser en l’any 1989.
*****
Acompanyen a la Puríssima Pilar Taroncher, davant a l’esquerra, i Virtudes la Bancalicos, a la dreta. Amb un ciri, Lolita Pastor.
*****
Pilar Aguilar i Pilar Taroncher ens ha aclarit el motiu d’esta reunió (esta foto ja es va reproduir en la col·lecció d’Amparo Palanca): es tracta del 25 aniversari de les Filles de Maria, una de les més veteranes i nobles tradicions d’Alfara. Totes elles porten les seues medalles, és gent coneguda i apreciada al poble, i algunes lamentablement ja ens han deixat. Per l’esquerra: 1) Amparín la Ferrera, 2) Maruja la Cullerera o la d’Hilario, 3) Gloria Landes, Farretes o del Forn, 4) María Teresa, 5) Pepita la de la Tendeta, 6) una desconeguda; 7) Pilarín Alcaide, 8) Amparo Aguilar, clavariessa major (i tia de Pilar Aguilar, informant), 9) María Amparo la de Roc, 10) Pili la Rica (propietària d’esta col·lecció), 11) Gloria Hernández, i 12) Reme la Tarana. Les quatre camareres eren Amparín Granell, Pili, Gloria Landes i Pilarín Alcaide, i la presidenta Amparo Aguilar.
******
Pilar ha compartit amb nosaltres el programa de la Fiesta 50 Aaniversario de la imagen de San Bartolomé, 1942-1992, un bonic document que dins inclou una sorpresa: la reproducció del programeta de 1942, en què podem vore com van ser aquelles festes, i a més les “al·leluies” d’aquella festa escrites per Vicenta Mª Palau Bailach.
Podeu accedir al programa complet fent clic sobre la imatge.
*****
Díptic de la Festa de Sant Bartomeu apòstol de 1994, que inclou la llista de clavaris de 1994 però també els Gojos a Sant Bartomeu.
*
Títol | Col·lecció de fotos de Pilar Taroncher, “Pili la Rica” |
Temàtiques | Col·leccions de fotos, religió |
Última revisió | Dimarts 2 de juliol de 2024 |
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!
En la foto de les xiques de Acció Catòlica la n° 10 es ma mare, Filomeneta la de Campos.
Vos recomane contacteu amb ma tia Mercedes Campos Alonso ( viu a Montcada), te 95 anys i recorda moltisimes coses d’Alfara. Les festes i quan era xicoteta. Jo m’ofereixc per ser enllaç
Ademes es va batejar eixe mateix dia el nebot de Pilar (Fernando Taroncher)