Títol La visita dels Reis Mags a Alfara
Informants Vicente Palau Mota i Associació d’Amics dels Reis Mags d’Alfara del Patriarca
Temàtiques tradicions, etnología, festes
Data de publicació en Alfarapèdia Dijous 4 de gener de 2024

La vesprada del 5 de gener estiguérem gravant la cavalcada dels Reis Mags i el repartiment de regals per les cases del poble. Comprovàrem una vegada més que la nostra cavalcada és, a més de destacable per la seua antiguitat en la comarca, un prodigi de creativitat, de solemnitat (i d’humor, quan cal) i de participació. És molt emocionant de vore, Ses Majestats estan plens de màgia i simpatia, i la festa es manté en Alfara com una de les majors de l’any.

La responsabilitat d’això la té l’Associació d’Amics dels Reis Mags, que en estreta col·laboració amb els Reis i la seua cort, porta dècades fent-se càrrec de la logística, acurant-se cada any en fer-ho millor, en afegir un detallet més a l’excel·lència de la festa.

Ací teniu el resum de la cavalcada i el repartiment. És difícil estar a l’altura del que es va viure, però almenys que servisca de document.

Com va ser que s’iniciara la cavalcada en Alfara? Després de molts anys treballant sense ajuda, els Reis Mags estaven un poc cansats. Com que hi havia moltíssims xiquets i xiquetes al poble, necessitaven que algú els tirara una maneta. Així sorgí aproximadament en 1959 la iniciativa municipal d’organitzar-los la cavalcada i ajudar en el repartiment de regals. Aquella feliç idea convertiria a la d’Alfara en la cavalcada més antiga de la comarca.

Ací teniu un xicotet vídeo del lliurament de cartes d’ahir, 3 de gener:

A continuació teniu una brevíssima història d’esta festa i del col·lectiu que es fa càrrec d’ajudar als Reis Mags en tot moment. És un gran esforç col·lectiu que genera il·lusió i fa poble. Hem inclòs fotografies, documents i fins i tot un parell de vídeos.

Amics i amigues dels Reis Mags

Els primers temps, esta cavalcada s’organitzava des de l’Ajuntament amb l’ajuda de l’OJE (Organització Juvenil Espanyola, el grup de joves que es reunien per a fer activitats i que depenien dels ajuntaments del període franquista). Passaren els anys i, amb l’arribada de la democràcia, esta agrupació es dissolgué. Ens conta Vicent Palau Mota, participant molt actiu i un dels fundadors de l’Associació d’Amics dels Reis Mags, que en aquell moment, cap a 1978, l’alcalde, Luis Granell, demanà ajuda a la Parròquia i es començà a organitzar la Cavalcada amb la col·laboració, entre altres, de José Ramón Molins, des de la Junta del Parc Infantil, i Antonio Espolio des de la Coral. La idea de José Ramón Molins —enyorat Cronista Oficial del nostre poble—, era que l’ajuda als Reis s’organitzara des d’una associació independent. Així es formà definitivament l’Associació d’Amics dels Reis Mags.

L’Associació inclou moltíssima gent de diferents generacions (unes sixanta persones, a les que s’afegixen nombrosos col·laboradors i col·laboradores) que treballen anònimament i desinteressadament en fer possible una Cavalcada de Reis singular i un repartiment personalitzat que és un referent també fora d’Alfara. En esta ocasió hem parlat amb Vicent, José Pedro, Carlos, Jesús i altres persones molt implicades en la festa.

Tota esta activitat crea un gran sentit de comunitat, que se celebra amb un dinar cap a la primavera i altres activitats col·lectives, gastronòmiques o de gestió (la loteria, per exemple). És una Associació viva, que des del seu inici s’ha reciclat i ha incorporat noves generacions del poble que s’han fet càrrec naturalment de totes les responsabilitats.

L’activitat dels Reis és, segons ens conten els membres de l’Associació d’Amics dels Reis, una de les més agraïdes de l’any, en què participa més gent i que arriba a totes les cases. La il·lusió dels xiquets i xiquetes es renova cada any, i ixa és la major recompensa per a totes les col·laboradores i col·laboradors.

L’organització dels actes

“Los Amigos de los Reyes Magos” al matrimonio Conchín Mota Roig / Vicente Palau Palanca, por su desinteresada colaboración. Alfara del Patriarca 5 de enero de 1995”.

Els primers anys ho organitzaven des de la capella que hui és la seu de l’Associació de Jubilats i Pensionistes, després van utilitzar les instal·lacions de la fàbrica d’HOPAMA i també les escoles velles, i el material es quedava tot en cases particulars, especialment en ca Conchín Mota, que repassava el vestuari amb tota la paciència del món. Ara compten amb un espai propi darrere de l’Ajuntament.

Com que els protagonistes d’este dia són els xiquets i xiquetes, s’ha tractat de fer-los partícips de tot el procés. Per exemple, els cartells per anunciar la cavalcada es decidixen amb un concurs entre l’alumnat de Primària i Secundària.

Durant tots estos anys, la visita dels Reis a Alfara ha destacat per la seua proximitat i per la sort que tenen els nostres xiquets i xiquetes, que viuen en un poble no molt gran i poden conèixer els Reis personalment i tornar a vore’ls cada any.

Els trages

Melcior, Gaspar i Baltasar i els seus patges recorren quilòmetres i quilòmetres muntats en camells i cavalls, és comprensible que durant ixe llarg —encara que màgicament ràpid— viatge necessiten anar canviant-se de roba. L’Associació d’Amics dels Reis col·labora amb vestuari o perruqueria, per exemple. Així els Reis poden viatjar més còmodes i lleugers, fer millor el seu treball i arribar a més llocs.

Capa per a Rei Mag, dissenyada per Paquita Palanca, i detalls del vestuari.

Els primers anys la roba dels Reis es llogava a empreses especialitzades, però en el moment en què es creà l’associació i es feu independent es complicà aconseguir tot el pressupost. Així que els amics i amigues decidiren que calia fer uns trages propis (incloent botes i barrets), que després es guardarien, netejarien i prepararien per a l’arribada anual dels nostres convidats. Paquita Palanca, “l’Alguatzila”, i Rosario Benlloch, “la Barraquera”, foren les encarregades d’esta important tasca: imaginaren com havien de ser ixos vestits, dibuixaren i tallaren els patrons, compraren tela de molta qualitat i la repartiren entre moltes amigues que es van fer càrrec de cosir els trages. Hi hagué també col·laboradores molt especials, com per exemple Conchín Mota, que dedicava incomptables hores cada any a cosir tot allò que es descosia dels trages. Centenars de xiquets i xiquetes, i també de persones més majors, recordem amb molta estima ixes increïbles capes de vellut roig. Així es feren els primers trages i capes, i s’esperà amb il·lusió l’arribada dels Reis perquè veieren el resultat de tant de treball. Els Reis apreciaren moltíssim la faena i també ho feren els xiquets i xiquetes del poble, impressionats al vore tant de color i tant de brill en ixes capes i robes precioses. Fa molt poc s’han fet trages i capes noves, però els antics formen part de la nostra història i es conserven ben guardats i cuidats.

També obra de Paquita Palanca són les teles que s’utilitzen per a ornamentació en cavalls, cosides pel grup Betaina de Caritas Parroquial d’Alfara (que es reunix cada quinze dies, en paraules seues, per cosir i berenar).

Teles per als cavalls i per ornamentació de les diferents activitats reials.

Les botes es compren a Valverde del Camino, població d’artesans de la província de Huelva.

Els animals a la Cavalcada

Al llarg de les dècades la societat ha anat canviant i el paper principal dels cavalls i haques en les faenes del camp ha sigut substituït per tractors i altres màquines. Al llarg del segle passat els Reis no tenien dificultat per a trobar cavalls de refresc, és a dir, cavalls descansats i ben menjats per substituir els que ja portaven molts quilòmetres recorreguts i que ja necessitaven prendre un merescut descans. Els primers cavalls els prestava molt generosament el tio Xepa, però a poc a poc la gent deixà de tindre cavalls i haques a casa i trobar-ne s’anà complicant. A més a més, no tots els cavalls són iguals: n’hi ha “de munta”, acostumats a dur persones damunt, i “de càrrega”. Així que no només es volien trobar cavalls per a fer la cavalcada, sinó que, d’una banda, calia tindre’n alguns de munta per recórrer els últims quilòmetres fins al poble i fer l’entrada oficial ja a fosques i rodejats de focs artificials allà a les sis de la vesprada; i de l’altra banda cavalls forts i capaços d’ajudar a acabar de traslladar els regals fins a les portes de cada casa.

També ha hagut molts anys en què els Reis han vingut acompanyats de borreguets que els xiquets i xiquetes podien tocar. Però que vinguen amb ells o sense ells depèn de moltes altres circumstàncies que nosaltres, sincerament, desconeixem. En les fotos antigues podeu vore també com han canviat les decoracions de les cavalleries segon les modes i les èpoques.

En estes fotos s’aprecia bé la riquesa i la fastuositat del Reis, amb una roba de luxe, plena de detalls, i el mateix sobre les seues cavalleries.

Cavalcada de 1971 (foto E. Feliu) i Cavalcada de 1999.

Lliurament de cartes al Reis i Cavalcada

Uns dies abans de Reis, els patges recullen les cartes, i es repartixen caramels i xocolate.

Tots els detalls es cuiden: els cotxes porten matrícules especials, fetes expressament, i cada rei té la seua insígnia representada en banderoles.

Ixos mateixos dies es fa la planificació, i el dia 5, vespra de Reis, la cavalcada i el repartiment. L’ambient és de molta il·lusió i harmonia entre els Amics dels Reis Mags. Desenes de voluntàries i voluntaris de diferents edats ho tenen tot preparat per a facilitar el treball als Reis i els seus patges.

Quant a la cavalcada, els Reis fan l’adoració a l’església, després van a l’ajuntament

Durant molts anys, davant de la comitiva reial marxava la Banda de Cornetes i Tambors “Mare Nostrum”, de Silla. Precedint als Reis, els timbals, i darrere de tot la nostra Banda de música. Amb el COVID es va desfer la banda de cornetes, i l’han substituïda tabals i dolçaines. Existix a més una preciosa Fanfarria real per als Reis Mags, composta a Alfara pels germans Obrer Valero. En este vídeo de Youtube es pot vore una gravació de l’assaig abans de l’actuació del 5 de gener de 2010, interpretada per un conjunt de 3 trompetes, 2 trompes, 2 trombons, 1 tuba, timbals, percussió i trompeta piccolo. És una meravella, i dona idea de la importància que té per a nosaltres la festa dels Reis i la generositat que hi ha posada per tantíssima gent.

El repartiment de regals

Hem sabut, també gràcies a Vicent Palau i a la seua experiència com a amic dels Reis, que el repartiment ha anat canviant al llarg de les dècades. La raó, com en el cas dels trages o dels cavalls, era adaptar-se a cada època i moment. Els primers anys de l’associació dels amics i amigues el repartiment es feia per unes 90 cases, però al llarg del temps el número de parades ha anat canviat, arribant a 200 o inclús a 300. Recórrer tantes cases en només unes hores és una faena costosa i complexa, especialment tenint en compte que també han de visitar als més menuts i menudes d’altres poblacions. Així que el procés de repartiment s’ha adaptat a este augment de faena.

Abans, els Reis arribaven al poble, saludaven a l’alcalde i al retor i anaven els tres junts a repartir els regals, cosa que feien des de damunt dels seus cavalls. Ara, com que tenen tanta faena, es repartixen pel poble i per cada carrer passa un dels Reis. Cadascun va acompanyat d’un grup de patges i ajudants, i d’un carret per facilitar el transport de paquets i aconseguir que arriben tots a temps a la porta de cada casa.

Preparació del temible carbó.

A nivell logístic, poc a poc s’han anat comprant coses, per exemple els baüls per arreplegar les cartes, que han de ser de cada poble perquè si no, no caben les de tots els xiquets i xiquetes.

Rebre una visita personal dels Reis és un luxe que no tenen els que viuen en pobles i ciutats més grans, on els Reis han de fer la visita a corre-cuita.

Els regals van des de cosetes més xicotetes fins a bicicletes o fins i tot un cotxe, que li dugueren a una jove que es veu que havia fet molts mèrits ixe any.

També preparen el carbó que es repartix als xiquets i les xiquetes desafortunats que s’han portat pitjor cada any. Afortunadament, poques vegades s’utilitza…

Anys d’imprevistos

Més enllà de l’esforç i la dedicació en la preparació de l’arribada i la visita, ha hagut anys que s’han produït situacions inesperades que s’han hagut de resoldre sobre la marxa. Vicent ens conta que almenys dos anys va ploure fort i s’hagué de suspendre el repartiment porta per porta. Per sort, es pogué parlar amb el retor per fer el lliurament dins de l’església; a poc a poc, xiquets i xiquetes s’anaren apropant a Melcior, Gaspar o Baltasar i reberen les salutacions i el seu regal.

Un altre any, com bé sabeu, el Coronavirus ens complicà el repartiment. En gener de 2020 encara es feu la visita amb normalitat perquè el virus no havia arribat al nostre territori, però en 2021 estàvem en plena pandèmia i el repartiment s’hagué de replantejar. En 2021 i 2022 es col·locaren bústies en diversos llocs del poble perquè es pogueren deixar les cartes sense perill de contagi i sense aglomeracions, l’arribada dels Reis es retransmeté per Youtube i després recorregueren els carrers saludant. Es demanà a xiquets, xiquetes i famílies que no isqueren al carrer per evitar contagis i que els saludaren des de finestres i balcons. Els que no tenien balcons o finestres al carrer podien eixir a la porta de casa, sense baixar de la vorera, així es garantia que tothom podia saludar als Reis, però protegint-se del virus. Ací baix podeu vore el vídeo.

En 2023, per fi, poguérem celebrar l’arribada, la Cavalcada i el repartiment sense restriccions i sense posar-nos en risc. Un moment molt esperat per totes i tots. A més a més, gràcies a la subvenció de l’Ajuntament, mantinguda durant estos anys en què s’ha hagut de reduir els actes, i a la venda de loteries i altres activitats, s’ha pogut invertir un poquet i fer eixos nous trages dels que parlàvem més amunt.

Galeria d’imatges

Sobre la Cavalcada de Reis vam publicar set precioses fotos dels primers anys a la Col·lecció d’Amparo Palanca. Ací baix tenius unes quantes instantànies i documents més.

Cavalcada 1968. Foto E. Feliu. Col·lecció Vicent Palau.

*****

Cavalcada 1970. Foto E. Feliu. El xiquet d’estes fotos és el mateix Vicent Palau Mota, que després ha integrat l’Associació d’Amics dels Reis Mags. Fixeu-vos que en les fotos de les cavalcades de 1970 i en la del 1971 que heu vist més amunt porta el mateix abriguet. Es comprava gran i es feia servir uns quants anys.

*****

Cavalcada 1979.

*****

Cavalcada 1991.

*****

Cavalcada 1996.

*****

Cartells de les cavalcades de 1992 i 1984.

*****

Cartell de Reis als nadals de 2022. Autora, Roser Domingo Alandes.

*****

Cartell anunciant el lliurament de les cartes als Reis en nadal de 2023. Autora, Candela Pintos Sánchez.

*****

Cartell guanyador del Nadal de 2023-24. Autora, Alexandra Moril Álvarez.

*

Títol La visita dels Reis Mags a Alfara
Informants Vicente Palau Mota i Associació d’Amics dels Reis Mags d’Alfara del Patriarca
Temàtiques tradicions, etnología, festes
Data de publicació en Alfarapèdia Dijous 4 de gener de 2024

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *