Des de la meitat del segle XIX i durant tot el segle XX, Alfara del Patriarca va ser una fita en la producció de mistos, que va donar faena a centenars de persones de diferents generacions. Des de la desaparició d’esta indústria, el seu rastre ha anat desapareixent, i ja només queden alguns objectes i nombroses històries que donen testimoni del seu temps. Al Centre d’Interpretació del Patrimoni d’Alfara es conserven alguns elements de l’antiga fàbrica: una campana de l’antic convent de Sant Dídac (inventariada pel Gremi de Campaners), un carret de bombers amb un depòsit i una bombeta manual, de producció francesa; un cartell publicitari de les fàbriques del Globo, dels germans Moròder (que incloïa la fàbrica de mistos i una fàbrica de paper), i la pedra litogràfica amb què es va imprimir, i un cartell amb la cronologia de la indústria fosforera feta pels 130 anys de la fabricació de mistos a Alfara del Patriarca.

Ací teniu tots estos objectes documentats fotogràficament i comentats breument. Però a més a més, iniciem esta publicació amb un material molt especial que encara no s’havia vist en detall: dos col·leccions de luxe de caixetes de mistos de Fosforera Española, conservades per José Francisco Peris (de qui hem publicat una necessària entrevista en què detalla el funcionament d’esta indústria en la segona meitat del segle XX), que ens ha permés documentar-les per a que estiguen a l’abast de tota la població.

Des dels inicis de la fabricació dels mistos, les caixetes s’han aprofitat per a incloure tot tipus d’il·lustracions, acudits, endevinalles, reflexions i tot allò que han pogut imaginar els dissenyadors. Hi ha grans col·leccions d’este tipus de materials (per exemple, es pot consultar la web Fototipias de las cajas de cerillas españolas, que inclou nombroses meravelles produïdes en el canvi del segle XIX al XX). La varietat és molt gran, i en part pot ser admirada en una recerca ràpida a Internet

En el nostre cas, estos estoigs de mistos amb tota la varietat fabricada i presentació de luxe, es feien per a regalar als accionistes de l’empresa, és a dir, no s’oferien a la venta general, i per tant han esdevingut objectes singulars. En este cas, les dos col·leccions reproduixen, respectivament, quadres dels pintors Darío de Regoyos (1857-1913) i Hermenegildo Anglada Camarasa (1871-1959). Pensem que la col·lecció es faria en la dècada de 1980.

Contingut

Col·lecció de caixetes de mistos «D de Regoyos». 2

Col·lecció de caixetes de mistos «H. Anglada Camarasa». 4

Campana de Sant Dídac. 7

Carro amb depòsit i bomba contra incendis. 8

Cartell de Fàbricas el Globo. 11

Cronologia pels 130 anys d’indústria dels mistos en Alfara del Patriarca. 12

Col·lecció de caixetes de mistos «D de Regoyos»

7 tipus de mistos amb diferents caixetes i reproduccions.

Col·lecció de caixetes de mistos «H. Anglada Camarasa»

Nou tipus de mistos amb diferents caixetes i reproduccions.

Vista d’algunes caixetes de la col·lecció d’Anglada Camarasa amb el seu contingut. Les dos caixetes de dalt, sobre fondo groc, contenen mistos de fusta, de secció quadrada; la resta són de paper enrotllat i encerat, de forma cilíndrica. Al caps de fòsfor se’ls han donat diferents colors.

La primera imatge mostra una caixeta amb impressió publicitària, i la segona rascadors per a encendre de diferents textures. Els rascadors de paper de vidre es feien per als anomenats “mistos integrals”, que s’encenien sobre qualsevol superfície. La tireta roja s’utilitza per als “mistos de seguretat”, que només encenen sobre este material, que és a on està el fòsfor en realitat.

Campana de Sant Dídac

Salvador-Artemi Mollà y Sergi Pastor, van publicar la Col·lecció epigràfica de les campanes d’Alfara, entre altres la campaneta de Fosforera. Ací reproduïm la fitxa:

CAMPANA 1

AÑO 1884 DIÁMETRO 43 cm. PESO: 47 Kg.

TEXTO: JESUS MARIA Y JOSE ME HIZO JAIME ROSAS ANO 1884

DECORACIÓN: Oeste: Virgen del Pilar 6 x 4 Este: Cruz potenzada de Estrellas 13’8 x 11’5

COMENTARIO: El texto es los nombres de la Sagrada Familia, más el fabricante y la data. La Sagrada Familia comienza a hacerse corriente de ver en campanas de finales del S. XVII y principios del XVIII hasta hoy en día. Las dimensiones de su letra Capital son: Alto: 2’3 cm. Ancho: 1’4 cm. Hondo: 0’2 cm. Grueso: 0’2 cm. Sin duda proviene del campanario de los franciscanos, aunque siendo estos desalojados con la desamortización debió emplearse todavía como capilla casi hasta nuestros días.

Carro amb depòsit i bomba contra incendis

Carret amb la bombeta contra incendis. La plataforma amb la bomba i el depòsit es desenganxa i es retira completament del carro. Porta dos barres de fusta per a introduir-les pels dos extrems de la manxeta i donar pressió amb la força de dos persones.

Dins del depòsit té entrada i eixida d’aigua.

El carret porta enganxat una destral, una palanca o perpal i un casc.

A la bomba diu, en la banda esquerra: “L. GUINAND A LYON Nº 5”, i en la banda dreta: “ANCNE MON BOUCHARD”.

Notícia d’un incendi en diumenge 19 d’abril de 1903, pres a la quadra vora la fàbrica de mistos, en què es menciona la bomba i la seua “gran precisión”. Las Provincias: diario de Valencia: Año XXXVIII Número 13387 – 1903 Abril 22, p. 2.

Cartell de Fábricas el Globo

“Fábricas del Globo de Moróder Hermanos. Valencia”. En este cartell es pot vore a l’esquerra un dibuix de la fàbrica de mistos, amb l’església de Sant Diego davant a la dreta. Un poc més amunt es pot llegir què es venia en esta fàbrica: “cerillas, bujías, jabones, estearina, oleína, glicerina”. Encara trobem referència gràfica a la fàbrica El Dado, de Jose Gigné, que va ser el precedent en la fabricació de mistos i soci durant un parell d’anys. Les famílies quedaren relacionades i lligades a la fàbrica durant moltes dècades més.

Quant a la fàbrica de paper (“papeles y cartulinas”), ens diu Enric Cuñat Sesé que «estava en Castelló de la Ribera. Era molt moderna i important, amb un salt d’aigua per a produir electricitat i amb vivendes per als treballadors, que n’eren més de cent. Si no vaig errat en esta fàbrica es va organitzar una de les primeres seccions del sindicat UGT i del Partit Socialista. Al poble encara hi ha una partida que es diu La Fábrica».

Pedra litogràfica utilitzada per a estampar un dels color del cartell anterior.

Cronologia pels 130 anys d’indústria dels mistos en Alfara del Patriarca

Cronologia pels 130 anys d’indústria dels mistos en Alfara del Patriarca.

Títol Patrimoni moble de la indústria fosforera
Informants José Francisco Peris

Centre d’Interpretació del Patrimoni d’Alfara del Patriarca

Temàtiques fosforera, San Diego, patrimoni
Data de publicació Divendres 2 de juny de 2023

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *