Títol Mario Guillamón, fotos d’Alfara del Patriarca
Temàtiques Col·leccions de fotos, patrimoni, arquitectura
Data de publicació en Alfarapèdia Dimecres 11 d’octubre de 2023

A l’arxiu fotogràfic d’Alfarapèdia faltaven les nombrosos instantànies que Mario Guillamón Vidal (1924-1990) va realitzar al nostre poble. Es poden trobar en la carpeta sobre la conca mitjana del Carraixet, que inclou Alfara del Patriarca, Montcada, Vinalesa i Bonrepòs-Mirambell. L’Arxiu Fotogràfic ‘Mario Guillamón’ està dipositat a la Biblioteca Valenciana ‘Nicolau Primitiu’. L’índex complet d’esta col·lecció es pot veure en este enllaç: Arxiu Fotogràfic Mario Guillamón Vidal.

Mario Guillamón fou un fotògraf aficionat i excursionista que des de 1950 aprofità el seu temps lliure per visitar els pobles del territori valencià, fotografiar aquells elements que li pareixien més rellevants i organitzar les seues instantànies en carpetes, acompanyades d’informació històrics i etnològica. El resultat són més de 30.000 fotografies que constituixen un patrimoni gràfic d’alt nivell. La qualitat i l’encert en cada positiu està fora de tot dubte.

El dossier que hem utilitzat, amb textos i fotografies sobre els distints pobles que integren la conca mitjana del Carraixet l’hem descarregat de l’enllaç següent:

https://bivaldi.gva.es/es/consulta/registro.do?id=12372

Hem optat per reproduir les fotografies en el seu context dins de les carpetes. Són imatges de molta qualitat que es poden apreciar en gran. Les fotos d’Alfara es van fer en dos visites realitzades el divendres 21 d’octubre de 1988 i el divendres 23 de desembre d’ixe mateix any. Són 26 imatges d’Alfara i el seu terme.

Contingut

Guillamón Vidal, Mario (1924-1990)

Alfara del Patriarca

28 neg. fot.; 35 mm. 28 fot.; 9 x 10’5 cm.

Alfara del Patriarca: Vista general. Rótulo en la entrada del municipio con el nombre. Iglesia parroquial de San Bartolomé fachada lateral, frontal, campanario, portada principal, comulgatorio. Palacio del Patriarca actualmente Ayuntamiento, centro médico y biblioteca, vista general, frontal, lateral, portada principal, escudo heráldico en la portada, torre, ventanales, portada con el blasón del Patriarca que une los dos cuerpos de edificación del Castell, estatua de San Juan de Ribera señor de Alfara. Una antigua Capilla convertida en Hogar de la Tercera Edad fachada principal. Edificación con torreta miramar y hornacina con la imagen de San Vicente. Retablo cerámico callejero dedicado a la Mare de Déu dels Desamparats. Dos retablos religiosos callejeros. Antigua cisterna árabe. Ex-convento de San Diego de franciscanos observantes fachada principal, portada conventual. El barranc de Carraixet. El paretó.

BV Fondo gráfico – BV Mario Guillamón – F317/83-110

Arxiu Fotogràfic ‘Mario Guillamón Vidal’, a la Biblioteca Valenciana ‘Nicolau Primitiu’

Reino de Valencia

1.- Provincia de Valencia

Tomo XIII.

L’HORTA DE VALENCIA

  1. La Cuenca Media del Carraixet

Alfara del Patriarca, Montcada, Vinalesa y Bonrespós-Mirambell.

LA CUENCA MEDIA DEL CARRAIXET es un sector de L’Horta de València, emplazado al NO. de la capital y junto al Plà de Foios; esta barrancada, de temibles i esporádicas avenidas, característica de L’Horta Nord, a la que cruza de NO. a SE., ha surgido más arriba de Llíria, allá por las montañas de Gátova y Marines, y tras drenar en gran parte los términos de Náquera y Bétera penetra en la planicie valenciana por el término de Montcada, pasa bordeando Alfara del Patriarca, quedando ambos poblados en su margen derecha, y en dirección S. baña a Vinalesa y Mirambell, situados en su orilla izquierda, sigue por término de Foios, que queda a su derecha, al igual que Carpesa y Bonrepós, pasando luego al sector denominado Cuenca Baja del Carraixet, por donde rinde tributo al Mediterráneo.

Dentro de esta subcomarca se encuentran los poblados, con municipio propio, siguientes: Montcada, Alfara del Patriarca, Vinalesa y Bonrepós-Mirambell. Se excluyen Benifaraig, Carpesa y Borbotó, por cuanto sus antiguos términos figuran actualmente adscritos a la municipalidad de la capital, y Foios por ostentar la cabecera de la subcomarca del llano de su nombre.

Esta zona territorial en tiempos feudales estuvo toda ella sujeta a diversos dominios, entre los que cabe destacar los ejercicios por San Juan de Ribera y por la Orden de Montesa. Su riqueza tradicional es la agraria, con predominio de los cultivos propios de la vega de Valencia y de consumo inmediato; la industrialización, de reciente implantación, tiene también importancia, con gran cantidad de fábricas de tipo medio y pequeño con actividades muy diversificadas; quizá quepa destacar la factoría fosforera establecida en Alfara y las conserveras de Montcada y Vinalesa.

Títol Mario Guillamón, fotos d’Alfara del Patriarca
Temàtiques Col·leccions de fotos, patrimoni, arquitectura
Data de publicació en Alfarapèdia Dimecres 11 d’octubre de 2023

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *